Roy Williamson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roy Williamson
Základní informace
Rodné jménoRoy Murdoch Buchanan Williamson
Narození25. června 1936
Edinburgh, Skotsko, UK
Úmrtí12. srpna 1990 (ve věku 54 let)
Forres, Moray, Skotsko, UK
Příčina úmrtínádor mozku
ŽánryFolk
Aktivní roky60. léta1989
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roy Williamson (25. června 1936 Edinburgh12. srpna 1990 Forres, UK) byl skotský hudební skladatel a folkový muzikant vystupující se skupinou The Corries. Je známý hlavně jako autor písně Flower of Scotland, která se stala neoficiální skotskou hymnou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Už jako chlapec se Roy naučil hrát na zobcovou flétnu. Později studoval na Edinburgh College of Art, kde se roku 1955 seznámil s Ronniem Brownem, se kterým pak založil folkovou skupinu The Corries. Vystupovali na Edinburském festivalu. Skupina se rozšířila o Billa Smitha a irskou zpěvačku Paddie Bell. Skupina byla i přes vnitřní rozkoly úspěšná. Tou dobou složil Williamson své vrcholné dílo, národní píseň Flower of Scotland, která ve Skotsku nabyla velké popularity. Zpívala se při sportovních událostech, zazněla i na Britských hrách Commonwealthu. Vnitřní spory ve skupině se však zvětšovaly a skupina se postupně rozpadala, až roku 1966 zůstali jen Ronnie Brown a sám Williamson. Postupně se začaly projevovat jeho zdravotní potíže, zejména astma. Během turné dua roku 1989 se jeho zravotní stav prudce zhoršil. Byl mu diagnostikován nádor na mozku, v jehož důsledku ve věku 54 let 12. srpna 1990 zemřel ve městě Forres, kde strávil část svého mládí.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Jeho matka byla pianistka. Jeho otec spáchal sebevraždu, když byl Roy malý. Roy by dvakrát ženat a stal se otcem dvou dcer.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Williamsova originální verze Flower of Scotland
Flower of Scotland v podáni Amy Macdonald
Ukázka z Williamsovy tvorby