Roman Mikulec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Plk. Roman Mikulec
19. ministr vnitra SR
Ve funkci:
21. března 2020 – 15. května 2023
Předseda vládyIgor Matovič
Eduard Heger
PředchůdceDenisa Saková
NástupceIvan Šimko
Stranická příslušnost
ČlenstvíSlovensko

Narození18. března 1972 (52 let)
Bratislava
Profesevoják a politik
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roman Mikulec (* 18. března 1972 Bratislava)[1] je slovenský specialista na bezpečnostní management, voják a bývalý ministr vnitra SR.

Po krátké kariéře v letectví v pozici stíhacího pilota přešel do Vojenské zpravodajské služby. Od nejnižších pozicí se dostal až na funkci ředitele. Jeho kariéra v ozbrojených silách skončila po 21 letech služby po obvinění NAKA poté, co vypracoval zprávu o tunelování Vojenské zpravodajské služby během období první vlády Roberta Fica. Byl obviněn z pomluvy, později ze sabotáže a ohrožení utajovaných skutečností. Po sedmi letech procesu byl v roce 2019 pravomocně zproštěn všech obvinění.[2]

V parlamentních volbách v roce 2020 kandidoval za hnutí OĽaNO. Získal celkem 7 435 preferenčních hlasů a stal se tak poslancem Národní rady Slovenské republiky.[3] Dne 21. března byl jmenován ministrem vnitra SR v nové vládě Igora Matoviče.[4] Premiér Igor Matovič jeho jmenování ministrem odůvodnil slovy: „Na post ministra vnitra nasazujeme plukovníka, vojáka, který si svou hodnost zasloužil tak, že prokázal své manažerské schopnosti a schopnost vést“.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Roman Mikulec na slovenské Wikipedii.

  1. Poslanci : Zoznam poslancov : Ing. Roman Mikulec - Národná rada Slovenskej republiky. www.nrsr.sk [online]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. Kto sú členovia novej Matovičovej vlády? Prečítajte si o nich viac. Webnoviny.sk [online]. 2020-03-18. Dostupné online. (slovensky) 
  3. a b Matovičov minister vnútra skončil v cele a roky chodil po súdoch. Kto je Roman Mikulec?. Glob.sk [online]. 2020-03-18. Dostupné online. (slovensky) 
  4. Exministerka Denisa Saková odovzdala rezort vnútra novému ministrovi Romanovi Mikulcovi. pravdive.eu [online]. Dostupné online. (slovensky)