Robert H. Cumming

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert H. Cumming
Narození7. října 1943
Worcester
Úmrtí16. prosince 2021 (ve věku 78 let)
Alma materIllinoiská univerzita v Urbana-Champaign
Kalifornská univerzita v Los Angeles
Massachusetts College of Art and Design
Povolánífotograf, malíř, sochař, umělec a vysokoškolský učitel
OceněníGuggenheimovo stipendium
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert H. Cumming (7. října 1943 Worcester16. prosince 2021) byl americký malíř, sochař, fotograf a grafik nejznámější svými fotografiemi konceptuálních kreseb a konstrukcí, které vrství do určitých významů a odkazuje jak na vědu, tak na dějiny umění.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Cumming získal umělecký titul BFA v roce 1965 na Massachusetts College of Art v Bostonu a MFA v roce 1967 na University of Illinois v Urbana-Champaign.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jeho první učitelské místo bylo na University of Wisconsin-Milwaukee, kde se zabýval mail artem, raným konceptuálním uměleckým hnutím, které udělovalo status umění zásilkám zasílaným prostřednictvím elektronického poštovního systému. V roce 1970 se Cumming přestěhoval do jižní Kalifornie přednášet o fotografii a v roce 1974 začal učit na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. V roce 1978 se Cumming přestěhoval zpět do Nové Anglie, kde pokračoval ve výuce a tvorbě umění.

Cumming zemřel 16. prosince 2021 ve věku 78 let.[1]

Institucionální zastoupení[editovat | editovat zdroj]

Cumming je zastoupen ve stálých sbírkách různých významných muzeí umění, včetně takových jako: Muzeum moderního umění v New Yorku; muzeum umění v Baltimoru; Institut umění v Chicagu; Dallas Museum of Art; Muzeum umění Houston; Denverské umělecké muzeum; George Eastman House; Minneapolis Institute of Art; Muzeum amerického umění Whitneyové, New York; Walker Art Center, Minneapolis; Sanfranciské muzeum moderního umění, Muzeum J. Paula Gettyho, Los Angeles, a Honolulu Museum of Art Spalding House (dříve The Contemporary Museum, Honolulu).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Robert Cumming (artist) na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Baltimore Museum of Art, 14 American photographers: Walker Evans, Robert Adams, Lewis Baltz, Paul Caponigro, William Christenberry, Linda Connor, Cosmos, Robert Cumming, William Eggleston, Lee Friedlander, John R. Gossage, Gary Hallman, Tod Papageorge, Garry Winogrand, Baltimore, Baltimore Museum of Art, 1975.
  • MIT List Visual Arts Center, Three on technology: New Photographs by Robert Cumming, Lee Friedlander, Jan Groover, Cambridge, Mass., MIT List Visual Arts Center, 1988.
  • Turnbull, Betty, Rooms, Roments Remembered, Robert Cumming, Michael Davis, Roland Reiss, Richard Turner, Bruce Williams, Newport Beach, Calif., Newport Harbor Art Museum, 1978.
  • Yager, David, Frames of reference, photographic paths: Zeke Berman, George Blakeley, Eileen Cowin, John Craig, Robert Cumming, Darryl Curran, Fred Endsley, William Larson, Bart Parker, Victor Schrager, the Starn twins, Baltimore, Visual Arts Dept., University of Maryland, Baltimore County, 1989.