Reichenstein (hrad, Horní Falc)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reichenstein
Pohled na zříceninu hradu Reichenstein
Pohled na zříceninu hradu Reichenstein
Základní informace
Slohgotika
Poloha
AdresaBurgweg 8, Nähe Burgweg, Leuchtenberg, Německo, Schönsee, NěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyD-3-76-167-9
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zřícenina hradu Reichenstein se nachází na stejnojmenném vrchu v katastru obce Schönsee nad obcí Stadlern v hornofalckém okrese Schwandorf v Bavorsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Horní Falc je region s největším počtem hradů v Německu. V bezprostřední blízkosti Reichsteinu jsou k nalezení hrady Frauenstein poblíž Weidingu, Flossenbürg, Leuchtenberg, Trausnitz, Tännesberg, Gleiritsch (hrad Plassenberg), Haus Murach (Obermurach) a Thanstein. Ve středověku vedly oblastí obchodní cesty na východ do Čech. Z východu se pravidelně opakovaly nájezdy do nově osídlených oblastí bavorské severní župy.

O původu a stavitelích výšinného hradu Reichenstein není nic známo. Pravděpodobně vznikl ve 12. až 13. století nad místním sídelním centrem. Ve 13. století hrad vlastnili čeští páni z Hostouně. V roce 1333 jej koupili zemanové z Leuchtenbergu. 29. května 1350 předali zemanové z Leuchtenbergu svá panství Pleistein a Reichenstein králi Karlu IV. jako léno české koruny.

28. ledna 1366 Reichenstein a Schönsee získal zeman Johann z Leuchtenberka a 23. dubna 1416 byly obě místa prodány rytíři Tobiasovi z Waldau. V roce 1431 dobyli Reichenstein husitské hordy. Vévoda Johann von Neunburg hrad opět dobyl 14. září 1432. V roce 1514 koupili hrad Reichenstein a město Schönsee za 3900 rýnských zlatých Jobst Schlüsselfelder, Hans Reich a Hieronymus Holfelder z Ulrichu, Jörgenu a Sebastiana z Waldau. Jelikož kupní cena ještě nebyla plně zaplacena, prodávající Reichenstein a Schönsee se zavázali zbytek splácet. Dalším majitelem byl Heinrich z Plavna, hrabě zum Hartenstein. Krátce nato se panství Reichenstein-Schönsee dostalo do držení rytíře Thomase Fuchse z Wallburgu. Fuchs také vlastnil panství Schneeberg, Tiefenbach, Frauenstein a Winklarn. Reichenstein-Schönsee a Frauenstein-Winklarn zůstaly v majetku rodu až do 19. století. Správa byla prováděna ze zámečku Winklarn, který byl nově postaven v 16. století.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dodnes se z hradu dochovaly kromě drobných zbytků zdí také několikametrové základy kulatého donjonu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Burgruine Reichenstein (Oberpfalz) na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]