Rebol

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rebol
Logo Rebolu
Logo Rebolu
Paradigmamultiparadigmatický
AutorCarl Sassenrath
VývojářREBOL Technologies
První vydání1997
Poslední verze2.7.8 (2011)
Typová kontrolasilná, dynamická
Ovlivněn jazykySelf (programovací jazyk), Forth (programovací jazyk), Lisp, Logo (programovací jazyk)
Ovlivnil jazykyJSON, Red (programovací jazyk)
OSmultiplatformní
LicenceVolně redistribuovatelný software
Webwww.rebol.com

REBOL (Relative Expression Based Object Language) je multiplatformní jazyk výměny dat a multiparadigmatický programovací jazyk navržený Carlem Sassenrathem pro síťovou komunikaci a distribuované výpočty.

REBOL přináší pojem dialektování: malá, optimalizovaná, specializovaná "nářečí" (dialekty) pro programový kód i data, což je podle jeho tvůrce, Carla Sassenratha, nejvýznačnějším přínosem tohoto jazyka: I když může být použit pro programování, definování funkcí a provádění výpočtů, jeho nejsilnější stránkou je schopnost snadného vytváření specializovaných jazyků, neboli dialektů.[1]

REBOL je používán k tvorbě internetových aplikací (jak klientských, tak i serverových), databázových aplikací, utilit, i multimediálních aplikací.

Zařazení[editovat | editovat zdroj]

REBOL je vyšší, interpretovaný, multiplatformní, multiparadigmatický, dynamicky reflektivní, symbolický programovací jazyk. Je také silně homoikonický-ve smyslu, že data i kód jsou reprezentována stejně-což činí REBOL vhodným pro metaprogramování.

Podporuje strukturované, funkcionální, a objektově orientované programování založené na prototypech. Není ale čistě funkcionálním jazykem - imperativní programování je podporováno používáním přiřazení a funkcí s vedlejšími efekty. Není ani čistě objektově orientovaným jazykem, maje ne-objektové datové typy. REBOL je zvláště dobře uzpůsobený pro jazykově orientované programování; konkrétněji pro dialektování.

REBOL je dynamický, dynamicky a pevně typovaný (proměnné typ nemají, hodnoty ano). K správě paměti používá garbage collection a podporuje výjimky a dynamické rozlišování jmen (pomocí výpočtu vazby).

Ukázky skriptu[editovat | editovat zdroj]

Ukázka jednoduché internetové aplikace pracující s dvěma službami, HTTP a SMTP:

REBOL [
   Title: "Odesílač webových stránek na email"
   File:  %sendwebpage.r
   Date:  12-January-2002
   Purpose: "Vem HTML dokument a odešli ho na určený email"
]

send branko@collin.example read http://www.rebol.com

VID[editovat | editovat zdroj]

Rebol také podporuje grafické uživatelské rozhraní zvané VID. Je to zkratka Visual Interface Dialect. Jedná se o dialekt jazyka REBOL. VID je mimochodem součástí REBOLu, verze VIEW, která je zdarma.

Ukázka:

REBOL [Title: "Ahoj světe!"]

VIEW LAYOUT [Text "Ahoj světe!"]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sassenrath, Carl (2000). Inside the REBOL scripting language. Dr. Dobb's Journal, 6/2000.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]