Rank paměti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rank paměti je u počítačové paměti způsob zapojení DRAM čipů na DIMM modulu za účelem zvýšení jeho kapacity. Paměťové čipy mají společnou datovou sběrnici, ale oddělený signál chip select, takže je možné k nim přistupovat odděleně. Termín rank byl vytvořen a definován organizací JEDEC, která standardizuje i řadu pamětí DDR SDRAM (DDR2, DDR3, DDR4 a nejnověji DDR5), které se používají jako operační paměť například ve stolních počítačích, noteboocích a grafických kartách.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Podle toho, jak je paměťový DIMM modul vyroben, může mít jeden, dva nebo čtyři bloky 64 bitů široké datové oblasti, což je pak označováno jako single-rank, dual-rank a quad-rank.[1] Všechny DRAM čipy na DIMM modulu sdílejí společné příkazové a řídící signály, ale jenom řídící chip select pin je pro každý rank zvlášť. To znamená, že datové piny jsou sdíleny přes všechny ranky.[2] U DIMM modulů pamětí DDR, DDR2, DDR3 i DDR4 má každý rank 64bitovou datovou sběrnici, avšak u DIMM modulů podporujících ECC je datová sběrnice 72bitová (další datové linky jsou pro přenášení ECC kódů příslušných k danému řádku paměti).

Před vznikem termínu rank bylo používáno označení jednostranné nebo dvoustranné moduly (anglicky single-sided, double-sided), speciálně u modulů SIMM. Přestože obvykle počet stran DIMM modulu s osazenými RAM čipy koresponduje s rankem, někdy to tak není, což může způsobit nedorozumění.[3][4]

Ve výsledku mohou mít díky vyššímu ranku DIMM moduly vyšší kapacitu a také jsou mírně rychlejší (3 až 5 %), protože při přístupech do paměti se jednotlivé ranky mohou střídat. Vyšší rychlost i kapacita je činí žádoucími pro servery a výkonné herní sestavy (a také je činí mírně dražšími). Vyšší vliv na výkon však má frekvence pamětí a CAS latence.[5]

V počítači lze zjistit, jaký rank paměti mají, například pomocí nástroje CPU-Z (karta SPD, položka Ranks).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Memory rank na anglické Wikipedii.

  1. What is memory rank. Crucial [online]. Micron Technology [cit. 2022-10-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Definition of Rank [online]. [cit. 2017-09-25]. Dostupné online. 
  3. An Overview of Memory [online]. 2008-05-06 [cit. 2017-08-09]. Dostupné online. 
  4. Computer Memory Issues [online]. [cit. 2017-08-09]. Dostupné online. 
  5. GLAWION, Alex. Single Rank vs Dual Rank RAM: Differences & Performance Impact [online]. Dülmen: CGDirector, 2021-09-10 [cit. 2022-10-06]. Dostupné online. (anglicky)