Radvanice (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radvanice
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba13. století
Poloha
AdresaRadvanice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Radvanice
Radvanice
Další informace
Rejstříkové číslo památky20681/6-4583 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Radvanice se rozkládal v poloze Zámecký vrch nebo U starého zámku na bočním hřebeni Jestřebích hor, asi 1,5 km jihozápadně od Radvanic, v nadmořské výšce 693 metrů. Vznikl ve druhé polovině 13. století nejspíše též jako opěrný bod kolonizace oblasti Trutnovska. Ovšem rozcházejí se již názory o tom, kdo jej založil. Hrad ze tří stran obklopoval příkop a val, na jihu byl val dvojnásobný. Uvnitř hradu stála rozměrná kamenná stavba s kamennou podezdívkou, na severu u paty valu stála dvouprostorová stavba s ohništěm. Hrádek se nachází na trase tzv. svídnické stezky. Pozůstatky hradu jsou od roku 1982 chráněny jako kulturní památka.[1]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Výzkum Antonína Hejny z roku 1970 prokázal jeho původ ze 13. století. Všechny teorie se shodují v tom, že hrad sloužil jako podpěrný bod kolonizace zdejšího kraje (Trutnovska a okolí). Podle Vladimíra Wolfa postavili hrad páni ze Švábnic. Jeho teorii potvrzuje mimo jiné i podobnost hradu s dalšími Švábenickými stavbami. S jeho teorií ale nesouhlasí Antonín Hejna a připisuje hrad majitelům vízmburského či stárkovského panství, příslušníkům erbu třmene. Hejna takto soudí, protože je hrad na svídnické stezce. S Antonínem Hejnou, který zde vedl několik výzkumů, souhlasí Z. Lochman, Z. Fišera a další.

Z hradu se dochovaly pouze terénní zbytky. Místo je volně přístupné a neudržované.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-02-28]. Identifikátor záznamu 131525 : Hrádek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]