Pull up rezistor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pull down rezistor)
Připojení pull down rezistoru
Připojení pull up rezistoru

Pull up nebo pull down rezistor je v elektronice prvek činného odporu v logickém obvodu, za jehož pomoci se na vodiči nesoucím informaci určuje logická hodnota v době, kdy není definována žádným zařízením. To nastává v případě nezapojeného vstupu, vstupu, k němuž je připojena vysoká impedance, nebo výstupu s otevřeným kolektorem.

Hodnota pull-up rezistoru se volí tak, aby elektrický proud, jenž teče ze zdroje elektrického napětí nebyl příliš velký; cílem je přitom snížení spotřeby celého zařízení. Kdyby naproti tomu spojení se zdrojem napětí vůbec neexistovalo (nebo by hodnota pull-up rezistoru byla příliš velká), logická hodnota by závisela na vnějších faktorech (elektromagnetickém poli).

Pull up rezistor se typicky používá na sběrnicích a od pull down rezistoru jej odlišuje fakt, že není umístěný mezi nosičem informace a zemí, ale nosičem informace a napájecím napětím. V pozitivní logice to znamená, že logická hodnota určená pull up rezistorem je logická 1; jelikož se jedná o hodnotu platnou implicitně, jinými slovy hodnotu, již lze předefinovat, hovoříme o tzv. měkké jedničce.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]