Porte du Temple

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Porte du Temple
Brána na plánu kolem roku 1550
Brána na plánu kolem roku 1550
Poloha
AdresaPaříž, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Porte du Temple (tj. Templářská brána) bylo označení pro dvě bývalé brány v Paříži, které byly součástí městských hradeb. Starší nechal vystavět král Filip II. August, druhá vznikla z nařízení Karla V. Jejich název byl odvozen od templářského sídla, které se rozkládalo za hradbami tehdejšího města.


Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1190 Filip II. August nařídil stavbu nových hradeb na ochranu hlavního města. Část na pravém břehu byla dokončena v roce 1210. Hradby měly původně 12 bran. V roce 1280 nechal Filip IV. Sličný prorazit v hradbách nové brány. Jedna z nich vznikla v ose současné ulice Rue du Temple v prostoru domů č. 69–71 a č. 60–62 (48°52′ s. š., 2°21′44″ v. d.). Dostala jméno podle kláštera templářů, který v těchto místech přiléhal k městským hradbám. Též se nazývala Porte Sainte-Avoie podle nedalekého ženského kláštera. Tato první brána byla zbořena kolem roku 1535.

Karel V. nařídil v roce 1356 výstavbu nových hradeb, které měly na pravém břehu nahradit starší opevnění Filipa II. Augusta. Nové hradby měly pouze šest bran. Nová brána s názvem Porte du Temple byla umístěna u křižovatky Rue Meslay (tehdy Rue du Rempart) a Rue du Temple (48°52′ s. š., 2°21′44″ v. d.). Brána byla postavena kolem roku 1380 a přestavěna v roce 1460. V roce 1558 byla začleněna do severozápadního konce bastionu, který však nebyl nikdy zcela dokončen. Brána byla chráněna širokým příkopem a padacím mostem.

Brána byla během náboženských válek uzavřena a zůstala tak až do roku 1606. Byla zbořena spolu s hradbami kolem roku 1678 a na jejich místě vznikly bulváry.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Porte du Temple na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]