Portál:Simpsonovi/Díl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Díl je jedna z rubrik portálu Simpsonovi. Na portálu se obsah této rubriky generuje automaticky vyprázdněním chache.

Přidání nového dílu[editovat zdroj]

Pokud na Wikipedii narazíte na díl Simpsonových, který zde ještě není, neváhejte vytvořit podstránku Portál:Simpsonovi/Díl/číslo podstránky, kde číslo podstránky nahradíte následujícím celým číslem od podstránky s nejvyšším číslem. Například je-li stránka s nejvyšším číslem Portál:Simpsonovi/Díl/3, vytvořte stránku Portál:Simpsonovi/Díl/4. Text by neměl být příliš krátký, ideální by bylo, aby byl napsán klasický úvod a krátce shrnut děj dílu.

Pro vytvoření stránky můžete použít následující kód:

{{subst:Portál:Simpsonovi/Díl/Šablona|název článku = |text = }}

Přidání do seznamu a do portálu[editovat zdroj]

Po vytvoření nové podstránky nezapomeňte o jedno zvýšit číslo v parametru {{{konec}}} v šabloně {{Náhodná položka portálu}} pro obrázky v portálu.

Je také vhodné přidat obrázek do seznamu níže:

<div align="right">{{Editlink|Portál:Simpsonovi/Díl/</nowiki>''číslo podstránky''}}</div>
{{Portál:Simpsonovi/Díl/''číslo podstránky''<nowiki>}}
----

Díly[editovat zdroj]

Mé nahraditelné já (v anglickém originále Replaceable You) je 4. díl 23. řady (celkem 490.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Ve Spojených státech měl premiéru dne 6. listopadu 2011 na televizní stanici Fox a v Česku byl poprvé vysílán 3. května 2012 na stanici Prima Cool. V tomto dílu je Homerovi přidělena pracovní asistentka Roz Davisová, jež Homerovi ale brzy uzurpuje jeho pozici. Homer své místo však lstí následně získá zpět. BartMartinem Princem na školní Den vědy mezitím připraví robotické tuleně, které si oblíbí členové Springfieldského domova důchodců. Radost důchodců se sice nejprve pokusí překazit konsorcium spriengfieldských podniků, čemuž Bart s pomocí skupiny vědátorů ale nakonec zabrání. Postavu Roz jako host nadabovala americká herečka Jane Lynchová, v češtině Petra Jindrová Lupínková.


Zvlášť strašidelní Simpsonovi (v anglickém originále Treehouse of Horror) je třetí díl druhé řady amerického animovaného seriálu Simpsonovi, který byl poprvé uveden 25. října 1990. Díl je rozdělen na tři části. První část napsal John Swartzwelder, druhou Jay Kogen a Wallace Wolodarsky a třetí Sam Simon a Edgar Allan Poe. První část režíroval Wes Archer, druhou Rich Moore a třetí David Silverman.


Velký Phatsby (v anglickém originále The Great Phatsby) je 12. a 13. díl 28. řady amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář první části napsal Dan Greaney, scénář druhé části napsali Dan Greaney a Matt Selman. První část režíroval Chris Clements, druhou část Timothy Bailey. V tomto dílu pan Burns s Homerem narazí na rapera. Kvůli němu přijde o většinu majetku. V druhé části se Homer pokusí Burnsovi získat jeho majetek zpět. Jde o teprve druhý příběh Simpsonů na pokračování (prvním byl Kdo postřelil pana Burnse? z přelomu 6. a 7. řady). Při americké premiéře se vysílal dvojdíl dohromady jako díl dvojnásobné délky, při uvedení v Česku byla odvysílána verze rozdělená do dvou oddělených a samostatně pojmenovaných dílů a aby na sebe tyto dva díly navazovaly, byl překročen jeden díl. Tento dvojdíl se skládá s dílů Velký Phatsby 1/2: Zrada a Velký Phatsby 2/2: Pomsta.


Líza a Lady Gaga (v anglickém originále Lisa Goes Gaga) je 22. díl 23. řady (celkem 508.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Režisér dílu byl Matthew Schofield, scénář napsal Tim Long. Ve Spojených státech měl premiéru dne 20. května 2012 na televizní stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 30. srpna 2012 na stanici Prima Cool. V srpnu 2011 bylo oznámeno, že jako host bude v seriálu účinkovat Lady Gaga, která byla ze spolupráce na natáčení dílu nadšená. V českém znění postavu Lady Gaga mluvila Jolana Smyčková. Lady Gaga projíždí Gaga expresem kolem Springfieldu. Když zjistí, že občané Springfiledu mají nejnižší sebevědomí na světě, rozhodne se, že se tam zastaví a rozveselí celé město. Nikdo ve městě však není smutnější než Líza, kterou spolužáci zvolili za nejneoblíbenějšího žáka školy. Gaga telepatií vidí smutnou Lízu a rozhodne se, že jí musí okamžitě pomoci. Líza při rozhovoru s Gagou ale vybuchne a Gaga je smutná. Líza si uvědomí, že jí výbuch pomohl, protože se konečně nahlas vyjádřila, což činí misi Lady Gagy úspěšnou. Líza nastoupí do Gaga expresu těsně předtím, než opustí město, aby se jí omluvila.


Chytrý a chtřejší je 13. díl 15. řady (celkem 326.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsala Carolyn Omineová a díl režíroval Steven Dean Moore Ve Spojených státech měl premiéru dne 22. února 2004 a v Česku byl poprvé vysílán 2. prosince 2006. Zjistí se, že Maggie je geniální, což prokáže výsledek IQ testu, který podstoupí a vyjde jí hodnota 167. Líza ale na Maggie začne žárlit, protože ona sama má IQ „jen“ 159. Snaží se proto Maggie učit nesmysly. Při tom ji ale načapá Marge a Líza se tak musí smířit s tím, že není ta nejchytřejší. Rozhodne se utéct z domu a schová se do muzea. Když ji tam najdou rodiče, vydají se ji hledat do obří figuríny, kde předtím našli její batůžek. Maggie si ale sedne k ovládacímu panelu a spustí trávení. Líza vysvětlí Maggie, co má udělat, aby je z figuríny dostala. Později tak dospěje k závěru, že Maggie opakovala vše jen po ní, což dokáže video, na kterém je vidět, že Líza Maggie při IQ testu podvědomě napovídá.


Homerův nepřítel (v anglickém originále Homer's Enemy) je třiadvacátý díl osmé řady amerického seriálu Simpsonovi. Poprvé byl odvysílán 4. května 1997. Autorem námětu byl Bill Oakley, scenáristou John Swartzwelder a režisérem Jim Readon. Zápletka se točí kolem Franka Grimese, nového pracovníka v jaderné elektrárně. Homer se pokouší s Frankem spřátelit, avšak ten jej začne nenávidět a prohlásí se za Homerova nepřítele. Ve vedlejší dějové linii Bart vlastní starou továrnu, kterou koupil za dolar v dražbě. Homerův nepřítel je jednou z nejtemnějších, ale také nejpopulárnějších dílů Simpsonových dílů Simpsonových a je také oblíbený u mnoha tvůrců seriálu, například Billa Oakleyho, Joshe Weinsteina, stejně jako u Rickeyho Gervaise, tvůrce seriálu Kancl. Ačkoliv se Grimes objevil pouze v tomto díle, zvolila jej IGN jednou z pětadvaceti nejlepších vedlejších postav seriálu.


Malá průhledná sklenice vespod lemovaná obrázkem žluto-oranžovo-červených plamenů a z jedné strany se nad plameny nachází žlutý a červeně ohraničený nápis „Flaming Moe”, v překladu „Ohnivý Vočko”.
Sklenice s logem nápoje „Ohnivý Vočko”Universal Studios Florida

U ohnivého Vočka (v anglickém originále Flaming Moe's) je 10. díl 3. řady (celkem 45.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Robert Cohen a díl režírovali Rich Moore a Alan Smart. Ve Spojených státech měl premiéru dne 21. listopadu 1991 na stanici Fox a v Česku byl poprvé vysílán 18. března 1994 na České televizi. Homer v díle poví Vočkovi o svém nápoji „Ohnivý Homer“, který vymyslel. Vočko je z nápoje nadšený, recept Homerovi ukradne a nápoj přejmenuje na „Ohnivý Vočko“. Vočko jej začne prodávat ve svém baru a jelikož je nápoj velmi úspěšný, prezentuje jej jako svůj nápad. Homer se na něj ale zlobí a hledá pomstu. Díl „U ohnivého Vočka“ se stal také prvním dílem seriálu, ve kterém byl Vočko v hlavní roli. Hlavní děj dílu, kdy se Vočkova hospoda proslaví díky nápoji, je založený na vzniku baru Coconut Teaszer v Los Angeles. Díl také paroduje televizní seriál Na zdraví. Hlas servírky Collette původně namluvila Catherine O'Hara, ale autoři dílu cítili, že se její hlas do této role nehodí, a tak místo toho Collette namluvila Jo Ann Harris. V díle se objevila také americká hard rocková skupina Aerosmith (Steven Tyler, Tom Hamilton, Joey Kramer, Joe Perry a Brad Whitford). Od kritiků tento díl obdržel většinou pozitivní recenze a několik médií jej zařadilo do seznamu nejlepších dílů seriálu Simpsonovi – například weby IGN, AskMen.com, AOL, nebo časopis Entertainment Weekly. Rating sledovanosti premiérového vysílání dílu ve Spojených státech amerických dne 21. listopadu 1991 na stanici Fox dosáhl 14,4 bodů a díl se tak v USA stal 29. nejsledovanějším pořadem týdne od 18. do 24. listopadu 1991.


24 minut (v anglickém originále 24 minutes) je 21. díl 18. řady amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Premiéru v USA měl 20. května 2007 na stanici Fox a v Česku byl poprvé vysílán 11. ledna 2009. Scénář napsali Ian Maxtone-Graham a Billy Kimball a díl režíroval Raymond S. Persi. Celý tento díl je parodií na americký seriál 24 hodin. Na rozdíl od jiných Simpsonovských parodií, které obvykle přejímají pouze název, tento díl přejímá i celý koncept seriálu. Díl zachycuje dramatické odpoledne, kdy tři záškoláci Jimbo, Dolph a Kearney vytvoří pachovou bombu, kterou chtějí nechat explodovat na školním jarmarku. V tom se jim snaží zabránit protizáškolácká jednotka v čele s Lízou. Marge mezitím chystá dort, který bude na jarmarku prodávat. Barta později napadne zablokovat ventilátor, kterým by se zápach z bomby šířil, vodou. Až si stoupající vody za oknem všimne Marge, rozbije sklo svým spáleným a tvrdým dortem, díky čemuž se bomba dostane Líze do ruky a na poslední chvíli se jí podaří zneškodnit.


Šílený Homer (v anglickém originále Stark Raving Dad) je 1. díl 3. řady amerického animovaného seriálu Simpsonovi. V USA měl premiéru 19. září 1991 na stanici Fox a v Česku byl poprvé vysílán 24. prosince 1993. Homer je v díle v ústavu pro duševně choré v místnosti s Leonem Kompowským, který se vydává za Michaela Jacksona. Homer je následně propuštěn a Leon Kompowský k němu ještě to odpoledne přijde na návštěvu. To se dozví Bart a po Springfieldu rozhlásí, že k nim přijde Michael Jackson. Nadšení obyvatelé Springfieldu jsou ale následně zklamaní, když zjistí, že k nim přijel pouze blázen, který se Michaela Jacksona vydává.

Díl byl později ze seriálu odstraněn kvůli účinkování Michaela Jacksona, když v roce 2019 produkční tým uvěřil v jeho vinu ohledně obvinění z pedofilie na základě dokumentu Leaving Neverland.


Buď vítěz, nebo Homer (v anglickém originále Go Big or Go Homer) je 2. díl 31. řady (celkem 664.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal John Frink a díl režíroval Matthew Faughnan. V USA měl premiéru dne 6. října 2019 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 14. července 2020 na stanici Prima Cool. Díl pojednává o obdivovateli Homera Simpsona Miku Wegmanovi a jeho mentorovi Homeru Simpsonovi, který však ve skutečnosti žádný génius není. Dennis Perkins, kritik The A.V. Club, dal dílu známku C+. Tony Sokol, kritik Den of Geek, ohodnotil tento díl 3,5 z 5 hvězdiček. John Frink obdržel nominaci na Cenu Sdružení amerických scenáristů za vynikající scénář k animaci na 72. předávání Cen Sdružení amerických scenáristů za svůj scénář k tomuto dílu.