Pomník padlým v 1. světové válce (Heřmaň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
pomník padlým
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník padlým v obci Heřmaň v okrese České Budějovice je mohyla nacházející se asi 200 m jižně od vsi na kraji lesa.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1920 byl ve vsi ustanoven Pomníkový kroužek za účelem uctění památky vojínů padlých během světové války. Pod vedením Josefa Krátkého se podařilo získat pozemek i finance na stavbu. Na místě byla navršena mohyla, na které byl na jménech čtyř českých velikánů vztyčen žulový jehlan připomínající vznik republiky. Kolem mohyly pak jedenáct kamenů se jmény, podobenkami a daty úmrtí místních vojínů. Asi 50 m jižně od mohyly byl vztyčen kamenný kříž. Slavnostní odhalení bylo 4. září 1921. V roce 2011 byl pomník opraven. Pomník je evidován v Centrální evidenci válečných hrobů vedené ministerstvem obrany.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mohyla ve směru od obce

Na vrcholu asi 3 m vysoké mohyly se nachází čtyři žulové desky se jmény T. G. Masaryka, Jana Žižky, Jana Husa a Jana A. Komenského. Nad nimi je žulový jehlan připomínající vznik republiky. Kolem mohyly je jedenáct kamenů, na každém z nich je jméno, podobenka, věk a místo s datem úmrtí.

V těsné blízkosti byl po své smrti, na své poslední přání, pochován Josef Krátký (*17.1.1883 Heřmaň, + 7.9.1958 Praha-Jinonice – (zakladatel pomníku, poštmistr a kronikář) se svou ženu Elsou (*20.7.1887 Wídeň, +12.10.1942 Vidov).

Na náhrobní desce je v záhlaví uvedeno: „… vrátil jsem se“

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Centrální evidence válečných hrobů [online]. Ministerstvo obrany České republiky [cit. 2022-02-26]. Heslo Jihočeský, České Budějovice, Heřmaň - číslo VH: CZE3102-10311. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-02-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]