Placitum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V raném středověku bylo placitum (lat. plàcitum, od plàcere, potěšení) veřejné soudní shromáždění.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ placita lze vysledovat až k vojenským shromážděním ve franských královstvích v sedmém století. Po franském dobytí Itálie v roce 774 byla placitia zavedena ještě před koncem osmého století,[1] známá také jako „březnová pole“ nebo „májová pole“ (podle měsíce konání shromáždění), raná shromáždění sloužila jako plánovací zasedání pro vojenské výpravy.[2]

Původně se tímto termínem nejčastěji označovalo placitum generalis neboli conventus, plenární shromáždění celého království, na němž převažovaly vojenské a legislativní záležitosti, například vyhlašování kapitul, nad soudními funkcemi. Povahu těchto shromáždění popisuje prelát Hincmar v 9. století ve svém díle De ordini palatii. Později se termínem placitum začal označovat především veřejný soud, jemuž předsedal centenarius, nebo vyšší hraběcí soud (jinak nazývaný mallus – což bylo místo, kde se spor obvykle odehrával). Četnost konání placitů se řídila kapituláři. Všichni svobodní muži byli povinni se jich účastnit a ti, kteří se jich nezúčastnili, byli pokutováni. Nakonec, protože hrabata, jejich zástupci (vikomti) a setníci zneužívali své pravomoci svolávat k zisku z pokut, museli se muži účastnit maximálně tří placit ročně. Předsedající soudce s sebou obvykle přiváděl soudce, notáře a scabini, aby řešili právní otázky.[1] Známé jsou Placiti cassinesi, tj. čtyři přísežná svědectví z 10. století o sporu o vlastnictví některých benediktinských pozemků v Capui, Sessa Aurunca a Teanu.

V desátém a jedenáctém století došlo k úpadku veřejných placitů, protože proces „feudalizace“ změnil původně veřejné úřady v seignorské jurisdikce. Nicméně jazyk a postupy placita přežily až do konce středověku, zatímco tradice generálního placita pokračovala v generálních a provinčních stavovských úřadech.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Placito na italské Wikipedii a Placitum na anglické Wikipedii.

  1. a b c ARNOUX, Mathieu. Placitum. In: VAUCHEZ, André. Encyclopedia of the Middle Ages. [s.l.]: James Clarke & Co, 2002. (angličtina)
  2. BURY, John Bagnell. The Cambridge Medieval History - Vol. 2 ; The Rise of the Saracens and the Foundation of the Western Empire. New York: Macmillan, 1913. Dostupné online. S. 669–673. (angličtina) ASIN B004L62L1K. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BRUNI, Francesco. L'italiano. Elementi di storia della lingua e della cultura italiana: testi e documenti. Turín: UTET, 1984. 484 s. (italština) 
  • CIPOLLA, Carlo. Appunti per la storia di Asti. [s.l.]: [s.n.], 1891. (italština) 
  • ASCHERI, Mario. Introduzione storica al diritto moderno e contemporaneo. 2. vyd. [s.l.]: Giappichelli, leden 2008. ISBN 9788834882542. (italština) 
  • DAVIES, Wendy; FOURACRE, Paul. The Settlement of Disputes in Early Medieval Europe. Cambridge: [s.n.], 1992. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • placito In: Dizionario di storia, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 2010 (italsky)