Piz Ciavazes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Piz Ciavazes

Vrchol2 828 m
Prominence100 m
Poloha
StátItálie
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Piz Ciavazes (také Piz de Ciavazes) je hora nalézající se v horské skupině Sella v Dolomitech. Se svou výškou 2828 m n. m. tvoří mohutný jihozápadní závěr skupiny. Na západě vybíhá Piz Ciavazes do hřebenu skalních věží Torri del Sella vedoucích k průsmyku Passo Sella. Ze severu není hora nijak zvlášť nápadná jako samostatná vyvýšenina, zatímco její jižní stěna se tyčí přímo nad Velkou dolomitskou silnicí mezi průsmykem Passo Sella a průsmykem Passo Pordoi. Na severovýchodě se k ní na náhorní plošině připojují Piz Lastiës a Piz Sëlva (2941 m n. m.). Na vrcholu je malá skalní věž obklopená sutí a samotný vrchol je poměrně zřídka navštěvovaný.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Piz Ciavazes se objevuje v dokumentech již koncem 11. století jako mons Cauaz, kdy se jistý Grimold dohodl s vyslanci bhiskupství Freising o vlastnických právech a užívání alpských pastvin v údolí Val Gardena.

Na vrchol poprvé vystoupili 18. srpna 1892 H. Bertram, H. Binn, H. Lorenz, O. Nafe, Th. a M. Smoluchowski ze severovýchodního sedla (2730 m n. m.) mezi vrcholem a Piz Sëlva. Dnešní běžná trasa o obtížnosti I vede z průsmyku passo Sella přes ferratu Pößnecker do velkého suťového pole na severní straně Ciavazes a odtud přechodem pod vrcholem na východ do tohoto sedla a dále na Piz Sëlva. Na vrchol Ciavazes se obvykle nechodí, ale výstup ze sedla na Piz Sëlva severovýchodním hřebenem je možný bez obtíží.

Největší dominantou Piz Ciavazes je jeho jižní stěna. Díky krátkým přístupům a pevné skále ve spodní části je tato stěna oblíbeným lezeckým cílem, který je díky své jižní expozici suchý a lezitelný i na začátku roku a krátce po nepříznivém počasí. Stěnou vede několik prvotřídních cest, z nichž nejznámější je Velká Micheluzziho cesta (Luigi Micheluzzi a Ettore Castiglioni 26. září 1935, obtížnost VI- nebo V/A0). Lezecká cesta Gamsband (Kamzičí police) umožňuje traverzovat celou jižní stěnu s lezeckými pasážemi I. stupně obtížnosti.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Piz Ciavazes na německé Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Egon Pracht: Alpenvereinsführer Dolomiten Sellagruppe. Bergverlag Rudolf Rother, München 1980, ISBN 3-7633-1303-6.
  • Gunther Langes: Dolomiten-Kletterführer 1b, Sella-, Marmolata- und Pala-Gruppe. Bergverlag Rudolf Rother, München 1974, ISBN 3-7633-2303-1.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]