Piz Boval

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Piz Boval

Vrchol3 353 m
Prominence55 m
Poloha
StátŠvýcarsko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Piz Boval je 3353 m vysoký horský štít nalézajíécí se ve švýcarském kantonu Graubünden jižně od obce Pontresina.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Piz Boval patří do horské skupiny Bernina, podskupiny centrálních východních Alp. Vrcholem probíhá hranice obcí Pontresina a Samedan. Piz Boval sousedí na východě s údolím Val Morteratsch a na západě s údolím Val Roseg. Na jihozápadě se zvedá východní hřeben Piz Tschierva oddělený sedlem Fuorcla da Tschierva. Na severu odděluje sousední štít Piz Misaun sedlo Fuorcla Misaun, zatímco na jihu se nalézající Piz Morteratsch odděluje sedlo Fuorcla da Boval. Východní hřeben vede na Corn da Boval.

Vrchol je obklopen několika ledovci. Západní křídlo je ohraničeno ledovci Vadret da Misaun a Vadret da Tschierva a na severu, východě a jihovýchodě se nacházejí zbytky ledovců Vadret Boval Dadour, Vadret Boval d'Mez a Vadret Boval Dadains. Na východě dominuje výhled na Vadret da Morteratsch a Vadret Pers.

Mezi sousední vrcholy patří Piz Misaun, Piz Mandra a Piz Chalchagn na severu, Piz Tschierva na jihozápadě a Piz Morteratsch, Piz Prievlus, Piz Bianco a Piz Bernina na jihu.

Nejvzdálenější viditelný bod z vrcholu Piz Boval je 157 km západním směrem vzdálený severní hřeben Bietschhornu v kantonu Valais.

sferické panorama Piz Boval
ukázat jako 360° panorama

Údolním městem je Pontresina, častými výchozími body jsou Morteratsch, chata Boval nebo chata Tschierva.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Přes východní hřeben je výchozí bodem buď chata Boval (2494 m n. m.) nebo Morteratsch (1896 m n. m.), odkud se pokračuje mírně obtížným alpským chodníkem do rozsedliny mezi Corn Boval a Piz Boval ve výši přibližně (3040 m n. m.) a dále na vrchol.

  • Časová náročnost: 3 hodiny z chaty Boval, 5,5 hodiny z Morteratsch.
  • Poznámka: Přes Fuorcla da Boval (3346 m n. m.) je výstup delší a náročnější kvůli několika hřebenovým srázům.

Přes hřeben Crasta da Boval je výchozím bodem chata Tschiervahütte (2584 m n. m.), odkud se pokračuje mírně obtížným alpským chodníkem do rozsedliny Fuorcla da Tschierva (3345 m n. m.), jižní vrchol Piz Tschierva (3401 m n. m.) dále na vrchol.

  • Časová náročnost: 3,5 hodiny, alternativy cesty k Fuorcla da Tschierva: z Pontresiny (1805 m n. m.) (+3 hodiny) nebo z hotelu Roseg (+1½ hodiny)
  • Poznámka: Přes Fuorcla da Boval (3346 m n. m.) je výstup delší a náročnější kvůli několika hřebenovým srázům.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • P. Giuliani: Alpine Touren Bündner Alpen. Bernina-Massiv und Valposchiavo. 6. Auflage. Band V. Verlag des SAC, 2007, ISBN 978-3-85902-212-6, S. 206―208.
  • Landeskarte der Schweiz, Blatt 1277 Piz Bernina, 1:25'000, Bundesamt für Landestopographie, Ausgabe 2015.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]