Pierre-Nicolas-Louis Leroy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pierre-Nicolas-Louis Leroy
Narození21. března 1743
Coulommiers
Úmrtí7. května 1795 (ve věku 52 let)
Paříž
Příčina úmrtípoprava stětím
Povolánípolitik
FunkceMayor of Coulommiers (1790–1792)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pierre-Nicolas-Louis Leroy, markýz de Montflabert, zvaný Dix-Août (21. března 1743, Coulommiers7. května 1795, Paříž) byl francouzský revolucionář a člen poroty revolučního tribunálu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Pierre-Nicolas-Louis Leroy se narodil v Coulommiers jako syn Pierra-Jacquese Leroye, markýze de Montflabert, vrchního lovčího vévodů z Orléans a Jeanne-Élisabeth Lefort.

Markýz a radikální jakobín Pierre-Nicolas-Louis Le Roy, vychovaný v relativně skromných podmínkách, udělal v době Francouzské revoluce politickou kariéru. V roce 1790 se stal starostou a soudcem svého rodného města Coulommiers. Z nadšení z útoku na Tuileries dne 10. srpna 1792, který předcházel zrušení monarchie, údajně přijal revolučně upravené jméno Leroy-Dix-Août (Leroy Desátý Srpen). Změnil si křestní jméno na Antoine. Podle jiného názoru dostal přezdívku Dix-Août kvůli svému oblíbenému tématu konverzace.[1]

Dne 17. srpna 1792 byl jmenován do poroty mimořádného trestního soudu (Tribunal criminel extraordinaire) zřízeného v březnu 1792, který byl dekretem z 20. října 1793 přejmenován na tribunal révolutionnaire. Pierre-Nicolas-Louis Leroy si vysloužil pověst nemilosrdného zastánce tvrdé linie, který byl zodpovědný za většinu z více než 1000 rozsudků smrti. Kvůli své nedoslýchavosti nemohl přednášet plaidoyer.

Dne 6. května 1795 byl spolu s dalšími 15 obviněnými členy revolučního tribunálu odsouzen jako spolupachatel státního zástupce Antoina Quentina Fouquier-Tinvilla a ráno následujícího dne popraven gilotinou. Pierre-Nicolas-Louis Leroy do poslední chvíle trval na tom, že je nevinný, protože bez jeho energie a energie tribunálu by byla republika ztracena.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pierre-Nicolas-Louis Leroy na německé Wikipedii.

  1. Jules Michelet: Geschichte der Französischen Revolution, sv. 5, Robespierres Streben nach der Alleinherrschaft und sein Sturz, vom Konvent zum Direktorium und Konsulat, s. 22

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]