Pavel Kučera (novinář)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Kučera
Povoláníhudební publicista, hudební kritik, hudební producent, televizní producent a diskžokej
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pavel Kučera (* 6. únor 1975, Hodonín) je český publicista, hudební kritik, scénárista a moderátor.

Začínal v rádiu coby hudební dramaturg a moderátor, později se stal hudebním publicistou, novinářem, kritikem, scénáristou a moderátorem televizních pořadů. Psal do hudebních měsíčníků Rolling Stone, Rock & Pop, Ultramix, Filter či Headliner, pro TV Óčko vytvářel a moderoval několik pořadů (Feedback, Star Guitar, Knokaut). Psal také pro týdeník Reflex nebo měsíčníky Dolce VIta či ForMen, působil jako šéfredaktor lifestylového měsíčníku 360°.

Byl scénáristou několika pořadů České televize převážně s hudebním zaměřením, a to Letadlo, Medúza, Knokaut, Musicblok či Tečka páteční noci. V roce 2011 byl jedním ze zakladatelů cen České hudební kritiky Apollo a od roku 2014 je jejich jediným organizátorem. Je autorem námětu a spoluautorem scénáře dokumentárních filmů Akce Kryštof - 10 let (2004) a Země revivalů (2016). Byl scenáristou a moderátorem čtyřiačtyřicetidílné hudebně-dokumentární sérii s názvem Kombo pro ČT art[1]

Od roku 2010 připravuje pro pražské rádio Expres FM pravidelný týdenní rozhlasový pořad Fresh! zaměřený na novinky z oblasti nezávislého popu a elektronické hudby. V roce 2019 začal pro YouTube kanál prodejce hudebních nástrojů kytary.cz připravovat pravidelnou týdenní hudební talkshow s názvem On Air, v níž zpovídá hudebníky a známé osobnosti z hudební sféry. V roce 2021 pro kytary.cz vytvořil i podcast s názvem Studiotime, který je více zaměřen na odborné publikum z hudební oblasti.

Od roku 2018 tvoří a vydává hudbu pod jménem sólového projektu Bull In China. Takto vydal několik singů jako No Brainer či Feeel a v roce 2019 i debutové EP s názvem Mild, na němž spolupracoval se zpěvákem Mikolášem Růžičkou. Spolu s filmařem Šimonem Šafránkem tvořil dýdžejské duo The Fakes.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]