Passo Cibiana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Passo Cibiana

StátItálieItálie Itálie
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Passo Cibiana (1530 m n. m., také Forcella Cibiana) je málo známý silniční průsmyk v jižních Dolomitech (Itálie), který se nachází v provincii Belluno v regionu Benátsko. Úzká silnice, otevřená i v zimě, spojuje údolí Valle del Boite (Ampezzanské Dolomity) z Venas di Cadore na východě s údolím Val di Zoldo na západě v délce asi 20 km a v maximálním sklonu 15 %. Na vrcholu průsmyku se nachází celoročně otevřený hostinec Rifugio Remauro.

Severně od průsmyku se nachází Monte Pelmo (3168 m n. m.) a Monte Rite (2183 m n. m.). Na Monte Rite se dostanete z vrcholu průsmyku po staré válečné cestě a nabízí vynikající panoramatický výhled na okolní vrcholy. Dnes je na silnici povolen vjezd pouze jízdním kolům a džípům. Vrchol měl za první světové války (Horská válka 1915-1918) velký strategický význam, proto na něm byla postavena přehradní pevnost Monte Rite.

V roce 2002 zde jihotyrolský extrémní horolezec Reinhold Messner otevřel Horské muzeum Dolomit.

Jižně od průsmyku se nachází v německy mluvících zemích z velké části neznámá a poměrně málo prozkoumaná skupina Bosconero s drsnými skalnatými vrcholy (Sassolungo di Cibiana, 2413 m n. m.; Sasso di Toanella, 2430 m n. m.; Rocchetta Alta di Bosconero, 2412 m n. m.; Sfornioi, 2425 m n. m.). Passo Cibiana se překračuje v rámci vysokohorské stezky Dolomiten-Höhenweg 3, která při cestě ze severu vede přes skupinu Bosconero do Longarone v údolí Val Piave.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Passo Cibiana na německé Wikipedii.