Panský mlýn (Litomyšl)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Panský mlýn v Litomyšli stával na jižním okraji dnešního Komenského náměstí na řece Loučná.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Středověký mlýn se svojí unikátní věží tvořil jednu z dominant města.[1] Byl připomínán poprvé již ve 14. století,[2] nacházel se blízko městských hradeb. Objevuje se na dobových modelech města i vedutách. V souvislosti s četnými požáry byl několikrát těžce poškozen a přestavován. V poslední dochované podobě existoval z 18. století.[2]

V roce 1903 byl v souvislosti s rozvojem města a potřebou výstavby nové školy nejprve odkoupen městem Litomyšl[3] a o dva roky později nakonec stržen. Na jeho místě vyrostla Vyšší dívčí škola.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NEJEDLÝ, Zdeněk. Litomyšl – Tisíc let života českého města, kniha druhá. Praha: Státní nakladatelství politické literatury, 1954. S. 150. 
  2. a b MAREŠ, František; SEDLÁČEK, Jan. Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, Okres litomyšlský. Praha: Archaeogická kommisse při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1908. S. 16. 
  3. Článek o vyšší dívčí škole na portálu LAM (česky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]