Palác Ismaeli-Gabrielis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác Ismaeli-Gabrielis
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaKorčula, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Ismaeli-Gabrielis (chorvatsky Palača Ismaeli-Gabrielis, italsky Palazzo Ismaeli-Gabrieli) se nachází v chorvatském městě Korčula, které stojí na stejnojmenném ostrově. Je kulturní památka. Je evidována v katalogu chorvatských kulturních památek pod číslem Z-4585.

Dvoupatrová budova s balkonem se nachází v samotném středu města. Je postavena, stejně jako tomu je v případě architektury východního jaderského pobřeží, z bílého kamene. Symetricky členěná fasáda má jeden nápadný balkon umístěný v prvním patře.

Palác byl vybudován v 16. století. Ve století dvacátém prvním byl rekonstruován za pomoci finančního přispění Dubrovnicko-neretvanské župy a po rekonstrukci se do něj vrátí opět městské muzeum Korčuly (chorvatsky Muzej Korčule).[1] Před přestavbou byl palác ve velmi špatném stavu. Součástí stavebních prací byly i konzervátorsko-restaurační práce. Rekonstrukce byla uskutečněna nákladem ve výši 33,8 milionů HRK.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ‘ZAVIRITE‘ U PALAČU ISMAELI GABRIELIS : Obnovljeni muzej Grada Korčule otvara se do kraja mjeseca!. Slobodna Dalmacija [online]. [cit. 2022-02-14]. Dostupné online. (chorvatsky) 
  2. ‘PUTEVIMA PROŠLOSTI U obnovljenoj palači Ismaeli Gabrielis otvoren Gradski muzej Korčula. edubrovnik.org [online]. [cit. 2022-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-02-23. (chorvatsky)