Ovce ouessantská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ouessantská ovce
Základní informace
Země původuFrancieFrancie Francie
Tělesná charakteristika
Barvačerná
tmavě hnědá
bílá
Ovce ouessantská

Ouessantská ovce (též Ushantská nebo nesprávně Quessantská) je nejmenší plemeno ovcí na světě; její výška nesmí překročit 50 cm a průměrná hmotnost dosahuje 15 kg. Často je chována jako domácí mazlíček nebo je používána k vypásání travních porostů.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Pochází z malého ostrova Ouessant ležícího necelých 20 km západně od pobřeží francouzské Bretaně. Díky drsnému podnebí (vítr, déšť, skoupá vegetace, tudíž málo stromů k přirozené ochraně) se přírodním výběrem vyselektovalo toto malé, ale velmi odolné plemeno. Ouessantské ovce žily výhradně na svém domovském ostrově až do začátku 20. století a jsou dodnes vzácným plemenem. Ovce jsou černé nebo tmavě hnědé barvy, ale vyskytují se bílí jedinci. Berani mají relativně velké rohy.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Ovce je typickým býložravcem. Co do výběru potravy je nenáročná, spásá i rostliny, které ostatní hospodářská zvířata odmítají.

Rozměry[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o nejmenší existující druh ovce. Berani dosahují hmotnosti až 18 kg, ovce až 15 kg a výšky do 50 cm.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Březost trvá 5 měsíců, samice rodí obvykle 1 mládě o hmotnosti cca 1 kg, které kojí asi 6 měsíců. Ovce žijí i s mláďaty ve stádu, jsou aktivní ve dne a jejich říje probíhá jednou do roka.

Využití[editovat | editovat zdroj]

V zemi původu se stříhají na kvalitní vlnu, v našich podmínkách se nejčastěji využívají jako velmi nenáročné „živé sekačky“ na udržování zahrad, jako domácí mazlíčci apod.

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

Toto plemeno ovce bývá označováno též jako Ushantská (Ušantská) ovce podle anglického názvu ostrova Ouessant nebo častěji jako ovce Quessantská (Quessantka), což je však nesprávné. K chybě došlo ihned po prvním dovozu do Česka tak, že pracovník, který zapisoval nově dovezené ovečky do evidence, použil ne příliš kvalitní faxovou kopii dokladu, kde bylo písmeno O u slova Ouessant trochu rozmazané a písař ho zaměnil za písmeno Q.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TÁBOR, Zoo. OVCE OUESSANTSKÁ | ZOO Tábor. www.zootabor.eu [online]. [cit. 2017-11-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]