Oscar Bladh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oscar Bladh
Narození3. června 1895
Ljungby
Úmrtí12. října 1973 (ve věku 78 let)
Stockholm
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oscar Kristian Augustinus Bladh (3. června 1895, Ljungby - 12. října 1973, Stockholm) byl švédský fotograf a průkopník letecké fotografie. S tímto žánrem začal již jako třiadvacetiletý a aktivní byl až do svých sedmdesáti let. Bladh ilustroval knížku Sverige från luften (Švédsko ze vzduchu)[1].

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Bladhův letecký zájem vzbudil během dospívání „létající baron“ Carl Cederström, což se v kombinaci se zájmem o fotografii stalo základem jeho pozdější profese leteckého fotografa. Během vojenské služby byl svědomitým fotografem a byl také na čas zaměstnancem AB Aero-Materiel, kde měl za úkol pořizovat letecké fotografie v regionu na severu. Během druhé světové války byla veškerá civilní fotografie ze vzduchu zakázána, ale Bladhovi se podařilo stát se členem leteckých sil a stal se fotografem flotily na F10 v Malmö, kde zůstal až do roku 1945.

Velkolepé letecké snímky Oscara Bladha byly pořízeny pomocí bývalé vojenské ruční fotografické kamery s ohniskovou vzdáleností 250 mm a formátem negativu 13x18 cm. Někdy Bladh visel daleko od letadla, připevněný pouze pásem kolem pasu, aby zachytil pravý úhel svých motivů. Prováděl lety po celém Švédsku. Městská knihovna v Uppsale obsahuje stovky jeho snímků z let 1934–37, 1947 a 1950, všechny s motivy z Uppsaly. Nejrozsáhlejší je však jeho sbírka Stockholmských obrázků. Na více než pěti tisících negativech dokumentoval měnící se město a ilustroval dobu, kdy Stockholmská předměstí během poválečného období rostla. Stockholmské muzeum ve svých sbírkách vlastní celou řadu jeho fotografií.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Několik příkladů Bladhových fotografií ze vzduchu:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Oscar Bladh na švédské Wikipedii.

  1. Sverige från luften (1937–38, ed. K. J. Rådström)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]