Operátor zbraňových systémů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pilot a operátor zbraňových systémů v otevřeném kokpitu letounu Boeing F/A-18F Super Hornet US Navy.

Operátor zbraňových systémů (WSO z anglického Weapon Systems Officer) je vojenský letec zodpovědný za obsluhu zbraňových systémů, zejména zbraní určených k útokům na pozemní cíle,[p 1] bojového letounu či vrtulníku, zatímco za jeho pilotáž nese odpovědnost další člen osádky letadla. V letectvech různých zemí je jeho označení různé a liší se i přesné vymezení rolí, které na palubě letadla plní. Ve většině nahradil starší funkce bombometčíka a navigátora, které nicméně zůstaly zachovány jako samostatné u některých letounů s více než dvoučlennou osádkou.

Dříve (např. na F-4) byl druhý člen posádky, který obsluhoval elektroniku a zbraňové systémy, označován jako RIO (z Radar Intercept Officer).

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. U některých stíhacích letounů může operátor odpalovat i protiletecké střely, zejména typy s poloaktivním radarovým naváděním, vyžadující ozařování cíle naváděcím paprskem palubního radaru až do okamžiku těsně před zásahem - např. AIM-7 Sparrow u typu F-4 Phantom, AIM-54 Phoenix u F-14 Tomcat nebo R-33 u MiG-31.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Officier des systèmes d'armes na francouzské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]