O letadélku Káněti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O letadélku Káněti
AutorBohumil Říha
ZeměČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
VydavatelStátní nakladatelství dětské knihy
Datum vydání1957
Typ médiavázaný výtisk
Počet stran94
Náklad30 000
Některá data mohou pocházet z datové položky.

O letadélku Káněti (podtitul Veselé příhody pekelských dětí i jejich psa s malým letadlem) je próza pro děti, jejímž autorem je Bohumil Říha, a která prvně vyšla roku 1957 s ilustracemi Rudy Švába. S dalším vydáním roku 1967 byly ilustrace Rudy Švába nahrazeny ilustracemi Heleny Zmatlíkové, používanými následně ve všech dalších vydáních. Kniha je určena čtenářům od 6 let.

Vydání následující po roce 1989 byla ideologicky a kulturně upravena; editor odstranil jak socialistické reálie (JZD, předsedu družstva), tak společenské zvyklosti (kouření, tělesné tresty, zacházení se zvířaty).[1]

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Tato kniha je o Vojtovi, jeho starší sestřičce Anežce, Pepíčku Slámovi, pejskovi Kociánkovi a samozřejmě o letadélku Káněti. Společně prožívají různé zábavné příhody, děti se chtějí podívat na letiště do hangáru, který hlídá děda Kozelka. Jednou je tam zavře; tím to vše začíná. Děda Kozelka už dává pozor, ale děti přesto budou moci chodit na milované letiště díky tomu, že babička Kozelková nemůže dědečkovi nosit obědy, protože ji bolí nohy, a tak se dětem otvírá nová cesta na letiště. Potom děti vymýšlejí, jak dědečka obelstít, aby se mohly proletět v letadélku Káněti. Nakonec se ve vysněném letadélku proletí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Nakladatelské údaje[editovat | editovat zdroj]

  • ŘÍHA, Bohumil. O letadélku Káněti: veselé příhody pekelských dětí a jejich psa s malým letadlem. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1957. 94 s.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEGI, Stefan. O Honzíkově cestě a liberální cenzuře: Regulace na poli literatury pro děti a mládež. In: WÖGERBAUER, Michael, a kol. V obecném zájmu : cenzura a sociální regulace literatury v moderní české kultuře 1749–2014. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Academia a Ústav pro českou literaturu AV ČR, 2015. Dostupné online. ISBN 978-80-200-2491-6, ISBN 978-80-88069-11-9. Svazek II, 1938–2014.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]