Naučná stezka Horní Domaslavice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naučná stezka Horní Domaslavice
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naučná stezka Horní Domaslavice je okružní naučná stezka na území obce Horní Domaslavice v okrese Frýdek-Místek. Geograficky se nachází v regionu Horní Slezsko v pohoří Podbeskydská pahorkatina v Moravskoslezském kraji.[1][2][3]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Naučná stezka, která má délku 2,5 km je v mírně kopcovitém terénu a je zaměřena na historii, místopis, přírodu a krajinu Horních Domaslavic. Má 5 zastavení s informačními panely a vede místy kostel svatého Jakuba Staršího (barokní kostel, který byl v r. 1999 prohlášen za kulturní památku), socha sv. Jana Nepomuckého (pozdně barokní socha z roku 1776), klen v Horních Domaslavicích, zaniklý zámek Horní Domaslavice, Mořské oko (zaniklý kamenolom a chráněná lokalita), kříž na Vidíkově (kříž z r.1836) a opět na výchozí místo. Stezka vznikala v letech 1994 až 1995.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Stezka je celoročně volně přístupná.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Naučná stezka Horní Domaslavice. Naučné-stezky.cz [online]. 2022-02-07 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  2. a b NAUČNÁ STEZKA U ŽERMANIC V HORNÍCH DOMASLAVICÍCH - Beskydy - Turistika - Naučné stezky - Moravskoslezský kraj - Beskydy.cz. www.beskydy.cz [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  3. a b S.R.O, Turistika cz. Naučná stezka Horní… - Chodník, naučná stezka | Turistika.cz. www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  4. Obec - Oficiální stránky obce Horní Domaslavice. www.hornidomaslavice.cz [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]