Přeskočit na obsah

Nanterre-La Folie (stanice RER v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nanterre-La Folie
Nástupiště ve stanici Nanterre-La Folie
Nástupiště ve stanici Nanterre-La Folie
StátFrancieFrancie Francie
MěstoNanterre
Souřadnice
Provozovatel dráhySNCF Réseau
Trať
V provozu od2024
Dopravní koleje6
Nástupiště4
Návazná doprava (Nanterre-Préfecture)
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nanterre-La Folie je železniční stanice ve městě Nanterre nedaleko Paříže. Stanice leží na okraji obchodní čtvrti La Défense v blízkosti multifunkčního stadionu Paris La Défense Arena. Původní nákladové nádraží bylo přestavěno a od roku 2024 jej využívají příměstské vlaky linky RER E.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První vlaky dojely do čtvrti Folie již v roce 1837, kdy byl zahájen provoz na železniční trati z Paříže do Saint-Germain-en-Laye. V roce 1843 se tato trať stala odbočkou nové železnice spojující hlavní město Francie s přístavem Le Havre. V roce 1909 zde Státní správa železnic (Administration des chemins de fer de l'État) postavila dílny, které byly během první světové války využívány armádou. V meziválečném období dílny sloužily pro údržbu elektrických vlaků, svršku i zabezpečovacího zařízení. Od roku 1941 je v provozu školicí středisko. Železniční dílny ukončily provoz v roce 1995.

Stanice Nanterre-La Folie prošla v letech 2017 až 2024 rozsáhlou přestavbou. Od 6. května 2024 je novou konečnou pro příměstské vlaky linky RER E, které dříve končily ve stanici Haussmann - Saint-Lazare. Nanterre-La Folie zůstane konečnou pro vlaky přijíždějící z Paříže i po prodloužení RER E na západ do Mantes-la-Jolie. Naopak spoje z Mantes-la-Jolie ukončí svou jízdu ve pařížské stanici Magenta.

Další rozvoj[editovat | editovat zdroj]

Po roce 2030 by zde měla vzniknout stejnojmenná stanice linek metra 15 a 18, které jsou součástí velkého projektu Grand Paris Express. Na rok 2040 je plánováno zahájení provozu na lince 19 pařížského metra, která bude spojovat Nanterre a Letiště Charlese de Gaulla.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

← směr E1 RER E směr E2 E4 →
Houilles Carrières-sur-Seine (od 2026) Nanterre-La Folie Gare de la Défense

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gare de Nanterre-La Folie na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]