Národní centrum kybernetické obrany

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní centrum kybernetické obrany
Logo
Logo
Vznik2011
LídrClaudia Plattner
Oficiální webwww.bmi.bund.de/DE/Themen/IT-Netzpolitik/IT-Cybersicherheit/Cybersicherheitsstrategie/Cyberabwehrzentrum/cyberabwehrzentrum_node.html a www.bmvg.de/de/themen/cybersicherheit/partnerschaften-zur-cybersicherheit/nationales-cyber-abwehrzentrum
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní centrum kybernetické obrany (německy Nationales Cyber-AbwehrcentrumNCAZ) je spolková organizace v Německé spolkové republice, jejíž náplní je obrana státní počítačové infrastruktury proti kybernetickým útokům, tedy plnící úlohu Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Hans-Peter Friedrich, tehdejší ministr vnitra v druhé vládě Angely Merkelové, zahájil provoz NCAZ 16. června 2011. NCAZ sídlí v Bonnu v budově Spolkového úřadu pro bezpečnost informační techniky (BSI) a funguje jako nadagenturní spolupráce především mezi Spolkovým úřadem pro bezpečnost informační techniky (BSI), Spolkovým úřadem pro ochranu ústavy (BfV, civilní kontrarozvědka) a Spolkovým úřadem pro ochranu obyvatelstva a pomoc při katastrofách (BBK). Kromě toho je předpokládána i jeho spolupráce s ozbrojenými silami, Spolkovým úřadem pro vojenskou kontrašpionáž (BAMAD, vojenská kontrarozvědka), Celním kriminálním úřadem (ZKA), spolkovou policií, Spolkovou zpravodajskou službou (BND) a Spolkovým kriminálním úřadem (BKA).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nationales Cyber-Abwehrzentrum na německé Wikipedii.