Muzeum města Letovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městské muzeum Letovice
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
městoLetovice
AdresaBrněnská 3
ZakladatelMěstské kulturní středisko Letovice, p.o.
VlastníkMěsto Letovice
Založenorok 2018
Zaměřeníregionální
Původní účel budovytovárna na tyl a krajky (M. Faber a Co., později Tylex)[1]
Vyhledávané exponátyTechnické návrhy (patrony) záclon
Návštěvníci850 (v roce 2023)
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum města Letovice a přilehlého regionu je umístěno na adrese Brněnská 3, 679 61 Letovice, v historické administrativní budově Faberovy továrny (později Tylex) z roku 1752, se vchodem ze Zámecké ulice.

Muzeum spadá pod Městské kulturní středisko, kurátorem byl do r. 2019 paleontolog PhDr. Antonín Štrof, CSc. V roce 2021 se stala kurátorkou muzeoložka Mgr. Blanka Veselá.

První pokusy o založení muzea v Letovicích proběhly již v první polovině dvacátého století, ovšem na muzeum trvalého charakteru si musely Letovice počkat až do nového tisíciletí, kdy se po dlouholetém úsilí podařilo letovickým milovníkům historie a kultury konečně získat vlastní muzeum. Na jaře 2018 byly v budově bývalého biskupského gymnázia slavnostně otevřeny prostory, kde se mohly shromažďovat sbírky připomínající historii a rozvoj regionu. Exponáty, do kterých přispívají také obyvatelé Letovic a okolí, dokumentují vývoj od pravěku až k současnosti,[2] první expozice muzea byla zaměřena na historii regionu a města Letovice.

V roce 2020 Muzeum města Letovice získalo od firmy Tylex Letovice, a.s. unikátní sbírku technických návrhů záclon a vzorníků krajek, zahrnující období od konce 19. století do současnosti, což je bezmála dvěstě let. Tato sbírka je svým rozsahem unikátní v rámci České republiky a přesahuje za hranice letovického regionu - obsahuje také vzorky produkce menších konkurenčních krajkářských firem, zejména ze severních Čech, z nichž některé zanikly při poválečných konfiskacích majetku odsunutých Němců a další zanikly po znárodnění v roce 1948. [3]Část této sbírky je vystavena ve stálé expozici Příběh letovické krajky[4], vyprávějící o vzniku a osudech letovické továrny na tyl a krajku, dnes nesoucí název Tylex, a.s., která byla založena roku 1832 a podle dostupných informací je nejstarší továrnou na tyl a krajky ve střední Evropě[5].

Expozici Příběh Letovické krajky v současnosti doplňuje stálá expozice Káva Lamplota, věnovaná unikátní osobnosti města Letovic - prvorepublikovému obchodníku s kávou a vynálezci Hubertu Lamplotovi, expozice Prvorepublikový koloniál, a krátkodobé výstavy na různá aktuální či regionální témata.

Populární a hojně navštěvované jsou vernisáže, workshopy, přednášky, Muzejní noc a další akce, pořádané muzeem a MKS.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Letovičtí budou mít vlastní muzeum. Vytváří expozice, v plánu jsou i besedy. Blanenský deník [online]. VLM, 2017-09-29 [cit. 2019-05-29]. Dostupné online. 
  2. ŠTÉGNEROVÁ, Jana. Nové muzeum v Letovicích ukáže i dravce z pravěku. Blanenský deník [online]. VLM, 2018-04-20 [cit. 2019-05-29]. Dostupné online. 
  3. KOMISE REGIONÁLNÍCH DĚJIN. Dějiny krajkářské výroby v Letovicích. 1. – 4. díl. Letovice: 1983, nepublikovaný strojopis, dostupný v Tylexu, a.s.
  4. pribehkrajky.cz – MUZEUM MĚSTA LETOVICE [online]. [cit. 2023-10-10]. Dostupné online. 
  5. NEČASOVÁ, Eva. Příspěvky k dějinám textilní továrny v Letovicích.. Sborník muzea Blansko. 1995.