Multipath TCP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Multipath TCP (MPTCP) je v počítačových sítích nový standard pro Internetovou komunikaci (experimentální RFC 6824 z ledna 2013) vzešlý z práce IETF.[1] Jeho cílem je umožnit v rámci TCP spojení efektivnější přepravu dat pomocí více nezávislých kanálů a také zajistit nezávislost navázaného TCP spojení na změnách koncových IP adres zařízení.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Multipath TCP je (zatím experimentální) rozšíření rodiny protokolů TCP/IP, které nijak nenarušuje stávající komunikaci probíhající na Internetu (tj. je zpětně kompatibilní). Jeho cílem je umožnit, aby data přenášená skrze TCP spojení mohla putovat více cestami (jak naznačuje jeho název) a tím byla lépe využita stávající síťová infrastruktura. Multipath TCP není nijak závislé na přenosové infrastruktuře, stačí aby ho podporovaly oba konce síťové komunikace (princip konec-konec). Multipath TCP využívá zapouzdření na transportní vrstvě, které umožňuje, aby byl zachován stav TCP spojení i při změně koncových IP adres komunikujících zařízení. Tato vlastnost například umožní, aby mobilní zařízení (smartphone, tablet) změnilo svoji IP adresu a přesto navázaná Multipath TCP spojení zůstala v činnosti a mohla pokračovat (například při přechodu zařízení do jiné Wi-Fi sítě nebo při přechodu mezi Wi-Fi providerem a 3G připojením k Internetu od mobilního operátora).

Podpora[editovat | editovat zdroj]

Aktuálně dostupné implementace:

  • jádro Linuxu (referenční implementace), vytvořeno na Université Catholique de Louvain[2]
  • FreeBSD (jen pro IPv4) vytvořené v Swinburne University of Technology[3]
  • Citrix Netscaler[4]
  • iOS7 od firmy Apple (vydán 18. září 2013) jako první široce dostupný systém[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Multipath TCP working group
  2. The Linux kernel MultiPath TCP project [online]. [cit. 2013-09-21]. Dostupné online. 
  3. Multipath TCP for FreeBSD v0.1 [online]. [cit. 2013-09-23]. Dostupné online. 
  4. John Gudmundson. Maximize mobile user experience with NetScaler Multipath TCP [online]. Citrix, 2013-05-28 [cit. 2013-09-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-09-21. 
  5. Apple seems to also believe in Multipath TCP [online]. [cit. 2013-09-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]