Mersey Beat

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o hudebním časopise. Další významy jsou uvedeny na stránce Merseybeat (rozcestník).
Znovu vytvořená kancelář Mersey Beat časopisu.

Mersey Beat byl název hudebního časopisu, vycházejícího počátkem 60. let 20. století v Liverpoolu. Název časopisu byl odvozen z hudebního stylu Merseybeat, převažujícího tehdy v anglické popkultuře a nazvaného podle řeky Mersey, protékající městem.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Časopis byl založen Billem Harrym, spolužákem Johna Lennona, a informoval o skupinách, které v Liverpoolu vystupovaly.[1] I díky této osobní známosti patří časopis Mersey Beat k vyhledávaným pramenům nejen o hudební scéně v Anglii v první polovině 60. let, ale i o počátcích skupiny Beatles; přispěla k tomu i skutečnost, že ke stálým autorům od samého počátku patřil i pozdější manažer Beatles Brian Epstein.

První vydání vyšlo 6. července 1961[2], původní Mersey Beat přestal vycházet roku 1965[3]; dodnes však časopis přežívá na internetu, částečně i za podpory svého zakladatele, který se rozhodl k vydávání reprintů časopisu ze 60. let[4].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PINGITORE, Silvia. The man who introduced The Beatles to Brian Epstein: EXCLUSIVE interview with legendary 1960s Mersey Beat founder Bill Harry [online]. 2022-01-08 [cit. 2023-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. http://www.rockandpopshop.com/articles-details.php?cat=Bill+Harry%27s+Mersey+Beat&id=174[nedostupný zdroj]
  3. http://www.triumphpc.com/mersey-beat/faq/
  4. Archivovaná kopie. www.rockandpopshop.com [online]. [cit. 2007-10-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-12-29. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]