Marie Anne Victoire Pigeonová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Anne Victoire Pigeon
Narození1724
Paříž
Úmrtí1767 (ve věku 42–43 let)
Berlín
Povolánímatematička
ChoťAndré Pierre Leguai de Prémontval (1746–1764)
RodičeJean Pigeon
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marie Anne Victoire Pigeonová d'Osangis (1724, Paříž – 1767, Berlín) byla francouzská matematička, dcera Jeana Pigeona.

Život[editovat | editovat zdroj]

Marie Anne Victoire Pigeonová vyrůstala mezi astronomickými přístroji postavenými jejím otcem. Snažil se v ní vybudovat zájem o vědu.[1] Naučila se vysvětlovat funkci jeho přístrojů před publikem tvořeným šlechtou, kněžími i vědci.[2] Jean poprosil svého bývalého studenta, Pierra Anrého Prémontvala, aby Marii učil.[1] Od něho se učila matematice, přírodním vědám a fyzice. Otec chtěl, aby se stala učitelkou matematiky pro ženy.[2]

V roce 1743 vyučovala spolu s Prémontvalem mužské publikum o 60 lidech, vysvětlovala jim aritmetiku a trigonometrii.[2] V té době začala pracovat na knize Le méchaniste philosophe ou Mémoire contenant plusieurs particularités de la vie et des ouvrages du sieur Jean Pigeon, která vyšla v roce 1750 a spíše než vědeckou publikací byla biografií jejího otce.[1][2]

Kvůli náboženským důvodům a vědeckým sporům odešla s Prémontvalem do Švýcarska, kde si jej v roce 1746 vzala.[1][2] Nakonec se přestěhovali do Berlína. Několik let pracovala jako manželova asistentka a psala, četla a dělala korektury jeho manuskriptů a článků, jelikož začínal ztrácet zrak.[2] Na doporučení získala místo učitelky pruské princezny Vlemíny Hesensko-Kasselské.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Biographie universelle et historique des femmes célèbres mortes ou vivantes. Svazek 4. [s.l.]: [s.n.], 1830. Dostupné online. S. 103. (francouzsky) 
  2. a b c d e f LÉMONON, Isabelle. Contrasting Strategies of French Women in 18th Century Science: Submissiveness to Empowerment. S. 3–4. 7th ESHS Conference: Science & Power, Science as Power [online]. 2016-09. S. 3–4. Dostupné online. halshs-02182854. (anglicky)