Margaritarie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Margaritaria)
Jak číst taxoboxMargaritarie
alternativní popis obrázku chybí
Margaritaria discoidea
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďsmuteňovité (Phyllanthaceae)
Rodmargaritarie (Margaritaria)
L.f., 1782
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Margaritarie (Margaritaria) je rod rostlin z čeledi smuteňovité (Phyllanthaceae). Jsou to převážně stromy s jednoduchými, střídavými, dvouřadě rozloženými listy a nenápadnými bezkorunnými květy v úžlabních klubkách. Plodem je tobolka. Semena jsou šířena ptáky, lákanými jejich barvou a kovovým leskem. Rod zahrnuje 13 nebo 14 druhů a je rozšířen v tropech všech kontinentů. Některé druhy mají význam v domorodé medicíně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Margaritarie jsou stálezelené nebo opadavé, většinou dvoudomé stromy a keře s jednoduchými, střídavými, zpravidla dvouřadě rozloženými, krátce řapíkatými, celokrajnými listy se zpeřenou žilnatinou. Palisty bývají opadavé. Jednopohlavné, bezkorunné, stopkaté květy jsou uspořádané v úžlabních klubkách, samičí mohou být i jednotlivé. Okvětí je složeno ze 4 kališních lístků. V květech je kruhovitý, někdy lehce laločnatý žláznatý disk. V samčích květech jsou 4 tyčinky s volnými nitkami. Semeník v samičích květech je srostlý ze 3 až 4 (2 až 6) plodolistů a se stejným počtem komůrek obsahujících po 2 vajíčkách. Čnělky jsou volné nebo na bázi srostlé, na vrcholu dvouklané. Plodem je více či méně kulovitá tobolka se zeleným, za zralosti nepravidelně pukajícím oplodím. Semena mají dužnaté, modře nebo purpurově zbarvené, lesklé vnější osemení.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod margaritarie zahrnuje 13[3] nebo 14[2][1] druhů a je rozšířen s nestejnou četností v tropech všech kontinentů. Pouze několik z nich má rozsáhlejší areál: Margaritaria discoidea v tropické Africe, M. nobilis v tropické Americe a M. indica v tropické a subtropické Asii a severovýchodní Austrálii. Větší počet druhů je soustředěn v Karibiku (4 druhy, z toho 3 endemické) a na Madagaskaru (3 druhy).[3] Margaritarie zpravidla rostou rozptýleně v lesních porostech, kde stromovité druhy dosahují korunního patra.[4]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Nenápadné zelenavé květy margaritarií vytvářejí nektar a jsou navštěvovány zejména mouchami. Semena mají nápadně zbarvené (sytě modré či purpurové) osemení s kovovým leskem a svým vzhledem přitahují plodožravé ptáky, kteří je rozšiřují.[5][4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Margaritaria je v rámci čeledi Phyllanthaceae řazen do podčeledi Phyllanthoideae a tribu Phyllantheae.

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Tvrdé dřevo margaritarií má vzhledem k jejich rozptýlenému výskytu jen omezený a lokální význam. Některé druhy jsou využívány v místní a domorodé medicíně. Hořké kořeny Margaritaria anomala jsou na Madagaskaru považovány za nejlepší prostředek k léčbě impotence a aplikují se i při chronické zácpě. Rovněž kořeny Margaritaria decayana zde slouží jako stimulans a afrodiziakum a jsou využívány proti impotenci a senilitě. Kůra z kořenů africké Margaritaria discoidea má antimalarické účinky a podává se při horečnatých a zánětlivých onemocněních.[7][8][9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BINGTAO, Li; GILBERT, Michael G. Flora of China: Margaritaria [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b KUBITZKI, K. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 11. Berlin: Springer, 2014. ISBN 978-3-642-39416-4. (anglicky) 
  3. a b Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b KATO, Makoto; KAWAKITA, Atsushi (eds.). Obligate pollination mutualism. Japan: Springer, 2017. ISBN 978-4-431-56532-1. (anglicky) 
  5. LEVEY, D.J. et al. Seed dispersal and frugivory: Ecology, evolution and conservation. [s.l.]: CABI Publishing, 2002. ISBN 0-85199-525-X. (anglicky) 
  6. Dendrologie online [online]. Dostupné online. 
  7. QUATTROCCHI, Umberto. World dictionary of medicinal and poisonous plants. [s.l.]: CRC Press, 2012. ISBN 978-1-4822-5064-0. (anglicky) 
  8. SINGH, Amritpal. Compendia of world’s medicinal flora. [s.l.]: Science Publishers, 2006. Dostupné online. ISBN 978-1-57808-430-2. (anglicky) 
  9. Plant Resources of Tropical Africa: Margaritaria anomala [online]. PROTA4U. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]