Makati

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Makati
Lungsód ng Makati
Panorama města
Panorama města
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška15 m n. m.
StátFilipínyFilipíny Filipíny
Makati na mapě
Makati
Makati
Makati, Filipíny
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha27,36 km²
Počet obyvatel582 602 (2015)
Hustota zalidnění21 293,9 obyv./km²
Správa
StarostaMar-Len Abigail "Abby" S. Binaj-Campos
Vznik1670
Oficiální webwww.makati.gov.ph/portal/
E-mailmakati@makati.gov.ph
Telefonní předvolba+63 (0)02
PSČ1200–1299
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Makati anglicky City of Makati, filipínsky Lungsod ng Makati) je město na Filipínách. Leží na ostrově Luzon, kde tvoří 1 z 16 měst národního centrálního regionu (NCR) - Metro Manila. Makati je spolu se sousedním městem Taguig finančním centrem Filipín, protože je zde velká koncentrace domácích i zahraničních firem. Má přibližně 630 tisíc[1] obyvatel. Sídlí zde muzeum historie a výtvarného umění Ayala.

Centrum města[editovat | editovat zdroj]

V centru města je rozvinutá obchodní čtvrť (Makati Central business district) se sídlem mnoha nejvýznamnějších filipínských a nadnárodních společností, ambasád, luxusních obchodů a nákupních center.

Ayala triangle je trojúhelník ulic v rámci obchodní čtvrtě, kolem kterého je největší koncentrace výškových budov mnoha nadnárodních společností. Uprostřed trojúhelníku je jediný větší městský park pro veřejnost v Makati.

Ayala center je zábavní a nákupní centrum. Součástí je několik nákupních domů z nichž některé jsou přímo propojená, komplex hotelů a Ayala Muzeum, kde je představena historie Filipín a umění.

Ayala triangle
Obchodní centrum Glorietta
Typická ulice mimo obchodní centrum Makati


Doprava[editovat | editovat zdroj]

Hromadná doprava[editovat | editovat zdroj]

Nadzemní městská dráha MRT3 (obsluhovaná převážně českými tramvajemi typu Tatra RT8D5), státní železnice PNR a soukromí autobusoví dopravci spojují Makati s dalšími městy, které jsou součástí Metro Manila.

MRT3 Ayala station

Dopravu uvnitř města zajišťují soukromí operátoři pomocí tradičního Filipínského Jeepney a autobusů. Makati nemá jednotný systém městské hromadné dopravy.

Silniční síť[editovat | editovat zdroj]

Tradiční prostředek hromadné dopravy - Jeepney
Tradiční prostředek hromadné dopravy - Jeepney

Makati protínají dvě nejdůležitější dálnice metropolitní oblasti EDSA a Metro Manila Skyway. Dopravní síť ve městě je velmi přetížená což přispívá ke špatné kvalitě ovzduší.

Zdravotnictví[editovat | editovat zdroj]

Většina zdravotních středisek a nemocnic v Makati je privátní. Největší a nejmodernější nemocnicí je privátní Makati Medical Center. Druhou nemocnicí je veřejná Ospital ng Makati.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Makati na anglické Wikipedii.

  1. 2020 Census of Population and Housing (2020 CPH) Population Counts Declared Official by the President. Philippine Statistics Authority. 7. července 2021. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]