Mütterovo muzeum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mütterovo muzeum
Mütterovo muzeum
Mütterovo muzeum
Údaje o muzeu
StátUSAUSA USA
MěstoFiladelfie
Pojmenováno poThomas Dent Mutter
Založeno1863
Zeměpisné souřadnice
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mütterovo muzeum (Mütter Museum) je muzeum lékařství ve Filadelfii v Pensylvánii ve Spojených státech amerických. Nachází se zde kolekce anatomických a patologických exemplářů, voskových modelů a historického lékařského vybavení. Muzem je součástí Lékařské fakulty ve Filadelfii (The College of Physicians of Philadelphia). Kolekci vzorků muzeu daroval doktor Thomas Dent Mütter v roce 1858. Původně sloužila výzkumu a k výuce.

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

V Mütterově muzeu se nachází více než 3000 osteologických exemplářů, včetně celých koster. Jeden z nejslavnějších exemplářů je plně srostlá kostra Harryho Raymonda Eastlacka, který trpěl nemocí zkamenělých lidí (FOP). Eastlack věnoval svou kostru do Mütterovy kolekce, aby napomohl dalšímu výzkumu této nemoci.[1]

V muzeu se nachází také kolekce mokrých vzorků, kterých je téměř 1500 a byly získány během 19. a 21. století. Jsou mezi nimi teratologické vzorky, nádory a další patologie téměř každého orgánu lidského těla.

Nachází se zde voskové modely zobrazující různé exempláře patologií lidského těla. Většina modelů, které vyrobili Tramond of Paris a Joseph Towne of London, se využívala k nácviku namísto reálných těl.

V trvalé expozici muzea se nachází části mozku Alberta Einsteina.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mütter Museum na anglické Wikipedii.

  1. FREDERICK S., Kaplan. THE SKELETON IN THE CLOSET [online]. 2015-9-28 [cit. 2021-10-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]