Le Rozier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Le Rozier
Le Rozier – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška400 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
Le Rozier
Le Rozier
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2,0 km²
Počet obyvatel130 (2021)[1]
Hustota zalidnění64 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.la-mairie.com/rozier
E-mailmairiedurozier@wanadoo.fr
PSČ48150
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Le Rozier je francouzská obec, která se nachází na jihozápadě departementu Lozère v regionu Occitanie na soutoku řek Tarn a Jonte. Le Rozier je venkovská obec, v níž v roce 2020 žilo 132 obyvatel. Le Rozier leží asi 14 km severovýchodně od města Millau.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Katastrální území obce Le Rozier leží v pohoří Cévennes na náhorní plošině Causse Méjean na ploše 2,03 km². Na jejím malém území se nalézá pozoruhodné přírodní dědictví: lokalita Natura 2000 (Gorges du Tarn et Gorges de la Jonte) a dalších šest ekologicky, faunisticky a floristicky zajímavých přírodních oblastí.

Le Rozier dominuje vyhlídková skála Rocher de Capluc připomínající zříceninu hradu.

Turistická trasa GR 6, která je součástí trasy Chemin de Saint-Guilhem, vede z obce Saint-Pierre-des-Tripiers a vrací se do ní, obchází obec v délce více než pěti kilometrů podél soutěsky Gorges du Tarn a prochází severní částí obce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na soutoku řek Tarn a Jonte nazývaném "Inter-Aquas" (tj. mezi vodami), se usadili galorománští hrnčíři, kteří zde vyráběli keramiku (do druhého nebo třetího století našeho letopočtu). V roce 1075 zde mniši z opatství Aniane založili klášter Saint-Sauveur du Rozier. Kolem kláštera pěstovali růže a místo se pak nazývalo "Campum Dictum Rosarium" (tj. pole řečené růžové) neboli "Campus Rosarium". V okcitánštině se mu říkalo "Lou Rousio" (s "s"), nyní se mu říká "Le Rozier" (se "z"). Do současnosti se z kláštera dochoval pouze kostel, který byl v roce 1960 zapsán na seznam historických památek Francie.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Populations légales 2021. INSEE. 28. prosince 2023. Dostupné online.