Le Diable au couvent

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Le Diable au couvent
Základní informace
Původní názevLe Diable au couvent
Země původuFrancieFrancie Francie
Délka3 minuty
Žánryfantasy film
filmový horor
filmová komedie
němý film
Satanic film
RežieGeorges Méliès
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleGeorges Méliès
ProdukceStar Film Company
Výroba a distribuce
Premiéra1899
Le Diable au couvent na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Le Diable au couvent je francouzský němý film z roku 1899. Režisérem je Georges Méliès (1861–1938). Film trvá zhruba tři minuty. Do Spojeného království se dostal pod názvem The Sign of the Cross či The Devil in a Convent.

Jedná se o jeden z mnoha Mélièsových filmů s motivem ďábla, který se objevil například ve snímku La Danse du feu. Satirický pohled na katolickou církev prezentoval už o rok dříve ve snímku La Tentation de saint Antoine, přičemž v obou případech byl pravděpodobně ovlivněn Dreyfusovou aférou, ve které se postavil za Dreyfusovu nevinu, přičemž církev se stavěla na opačném názoru.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Z křtitelnice se objeví ďábel, který se promění v kněze. Když přijdou na modlitbu jeptišky, kněz se během kázání změní zpět v ďábla, čímž jeptišky strachem odežene. Kostel změní v hříšné místo, do kterého si přivede své kumpány z podsvětí, se kterými si začne radovat. Zábavu jim překazí žena s bílým rouchem a křížem, kvůli které všichni kromě ďábla utečou. Ďábel se snaží bránit a poté utéct, ale obklíčí ho další tři ženy s bílým rouchem. Všechny zmizí, když přijde strážný. Ďábel ho přepere, ale vzápětí ho neúspěšně pronásleduje kněz. Do kostela přijdou další duchovní, ale ďábla vyžene až archanděl Michael. Nakonec i on v dýmu zmizí a duchovní se rozejdou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]