Koprolit z Lloyds Bank

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koprolit z Lloyds Bank
Základní informace
Vznik9. století
Vlastnosti
Mediumkoprolit
Délka20 cm
Šířka5 cm
Umístění
UmístěníJorvik Viking Centre
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koprolit z Lloyds Bank je velký koprolit neboli zkamenělý vzorek lidských výkalů, nalezený organizací York Archaeological Trust při vykopávkách vikingské osady Jórvík (dnešní York ) v severní Anglii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Koprolit byl nalezen v roce 1972 pod místem, které se mělo stát pobočkou Lloyds Bank v Yorku, a může se jednat o největší příklad zkamenělých lidských výkalů (paleofaeces), který byl kdy nalezen.[1] Koprolit měří 20 centimetrů na délku a 5 cm na šířku. Analýza stolice ukázala, že její původce se živil převážně masem a chlebem, navzdory důkazům naznačujícím, že jiní lidé na stejném místě a ve stejnou dobu měli přístup k ovoci, pórku, korýšům a ořechům.[2] Přítomnost několika stovek parazitických vajíček naznačuje, že osoba byla prolezlá střevními červy. V roce 1991 se Andrew Jones, zaměstnanec York Archaeological Trust a paleoskatolog, dostal do mezinárodních zpráv kvůli svého ohodnocení předmětu pro účely pojištění: „Toto je ten nejvzrušující kus exkrementu, jaký jsem kdy viděl. ... Svým způsobem je nenahraditelný jako korunovační klenoty.“[3] Vrstvy, které pokrývaly koprolit, byly vlhké a rašelinové. Archeologové z místa vykopali a zachovali také dřevo, textilie a kůži.[4]

Vystavení[editovat | editovat zdroj]

Exemplář byl vystaven v Archaeological Resource Center, informačním a vzdělávacím centru provozovaném York Archaeological Trust. V roce 2003 se koprolit po pádu při vystavení skupině návštěvníků rozlomil na tři kusy a později byl rekonstruován. Od roku 2008 je exemplář vystaven v Jorvik Viking Center.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lloyds Bank coprolite na anglické Wikipedii.

  1. BREWER, Kirstie. Paleoscatologists dig up stools 'as precious as the crown jewels'. The Guardian. 2016-05-16. Dostupné online. 
  2. a b JEFFERY, Simon; Simon Jeffery. Museum's broken treasure not just any old shit. The Guardian. 2003-06-06. Dostupné online. 
  3. HORWITZ, Tony. Endangered Feces: Paleo-Scatologist Plumbs Old Privies --- It May Not Be the Lost Ark, But Then, Andrew Isn't Exactly Indiana Jones. Wall Street Journal. 1991-09-09. 
  4. Coppergate dig [online]. Jorvik Viking Center. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

JONES, A. Environment and living conditions at two Anglo-Scandinavian sites. Redakce Hall AR. York: Council of British Archaeology, 1983. ISBN 0-906780-30-6. Kapitola A Coprolite from 6–8 Pavement, s. 225–229. (anglicky)