Kopanina (Pražská plošina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kopanina (390 m))
Kopanina
Vrchol390 m n. m.
Poznámkanejvyšší pražský kopec
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříPražská plošina / Říčanská plošina / Třebotovská plošina
Souřadnice
Kopanina
Kopanina
PovodíVltava
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Kopanina (390 m n. m. nebo 391 m n. m.) je plochý kopec a vrcholová kóta, která je jedním z nejvyšších míst v Praze, někdy uváděna i jako vůbec nejvyšší bod Prahy.[1]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Vrchol se podle plánu města z Kartografie Praha nachází na nezastavěné pláni v katastrálním území Stodůlky, v těsné blízkosti hranice Třebonic, jižně od Rozvadovské spojky a přilehlého objektu vodáren, východně od obchodní zóny Avion Shopping Park (Tesco a IKEA) marketingově přičítané ke Zličínu.

Na pláni kopce má být přibližně v letech 2008–2023 budováno Západní Město, do oblasti údajného vrcholu poblíž vodárny je plánována vilová zástavba.

Nejvyšší bod Prahy?[editovat | editovat zdroj]

S výškou 390 m n. m. nejde o nejvyšší bod Prahy, podle Pražské informační služby se výše položená místa nacházejí na území Sobína (Teleček, 399 m n. m.) i Zličína (395 m n. m.)[2].

Obě zmíněné výšky jsou ale na rozdíl od Kopaniny jen body na pozvolna klesajícím východoseverovýchodním hřebínku, jehož nejvyšší vrchol Růžová (410 m n. m.) leží severně od Rudné, tj. za hranicí Prahy. Kopanina je tedy nejvyšším pražským kopcem, resp. vrcholem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pražské výškové rekordy Archivováno 7. 10. 2008 na Wayback Machine., www.praha.eu, 8. 7. 2007, převzato z Listů hl. m. Prahy (podle tohoto článku je Kopanina výškou 391 m n. m. nejvyšším bodem Prahy)
  2. Praha – nadmořské výšky, Pražská informační služba