Koncentrační tábor Sonnenburg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zavražděné oběti koncentračního tábora Sonnenburg po jeho osvobození příslušníky Rudé armády (1945)

Koncentrační tábor Sonnenburg byl německý koncentrační tábor na území Polska u někdejšího Sonnenburgu (po druhé světové válce město Słońsk). Tábor byl v provozu v letech 1933-1934 a 1939-1945.[1]

Tábor nechvalně proslul extrémními hygienickými podmínkami již od svého uvedení do provozu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Koncentrační tábor byl v Sonnenburgu založen ve zrušeném pruském vězení s kapacitou 941 osob na návrh ministerstva vnitra svobodného Pruska. Tristní hygienické podmínky byly důvodem pro uzavření věznice v roce 1930, ministerstvo ji však pro koncentrační tábor shledalo jako vhodnou. Poprvé jako tábor fungovala v letech 1933-1934 a následně po vypuknutí druhé světové války až do jejího konce (1939-1945). Po celou dobu fungování tábora v něm vládly otřesné hygienické podmínky, které byly spolu se sadistickým chováním[2] dozorců SA a později SS nejčastější příčinou úmrtí vězňů. V táboře bylo přes jeho kapacitu namačkáno i více než 1000 vězňů, mnoho cel bylo v podzemí. Tábor byl osvobozen sovětskými jednotkami v roce 1945.

Známí vězni[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sonnenburg concentration camp na anglické Wikipedii.

  1. Full text of "The Sonnenburg torture camp" [online]. archive.org/stream [cit. 2022-01-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Fiendish Jailers Torture Jewish Prisoners in Sonnenburg Concentration Camp Atrocities [online]. jta.org [cit. 2022-01-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]