Kohlhaukuppe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kohlhaukuppe

Vrchol785,7 m
Poloha
StátNěmecko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kohlhaukuppe je 785,9 m vysoká hora ve Východních Krušných horách, ležící jižně od vesnice Geising (část města Altenberg) v saském zemském okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory, v bezprostřední blízkosti českých hranic. Na jejím vrcholu stojí horská bouda s rozhlednou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled na sever ke Geisingbergu

Ve starých dokumentech byla hora zmiňována jako Kuppe nebo Koppe. Když v roce 1889 slavil saský šlechtický rod Wettinů 800 let své existence, byla hora přejmenována na Wettinhöhe (Wettinská výšina) a na jejím vrcholu byla vztyčena 9 metrů vysoká železná rozhledna. Slavnostně byla otevřena 6. června 1889. Vedle rozhledny byl postaven dřevěný altánek, který v letních měsících sloužil jako malá horská bouda s občerstvením. Po první světové válce nahradila původní boudu nová budova a zůstala v provozu až do roku 1933. V témže roce byla stržena na rozkaz celního komisariátu, protože v jejích prostorách byly distribuovány nelegální tiskoviny.

Po druhé světové válce se přestalo používat jméno Wettinhöhe a bylo nahrazeno současným názvem. Od roku 1952 započaly pokusy o obnovu horské boudy a rozhledna byla zvýšena o další dva metry. Současná horská bouda funguje od roku 1993 a nová železná rozhledna, připomínající původní konstrukci, je v provozu od roku 1995. Díky česnekovým specialitám v nabídce kuchyně je hora místními běžně nazývána Knoblauchkuppe, neboli Česneková hora.

Přístup na vrchol ze saské strany[editovat | editovat zdroj]

Na vrchol není možné vyjet autem, nejbližší parkoviště, které je ale zpoplatněné, se nachází v Geisingu u rybníka Hüttenteich. Odtud už je možné dostat se na vrchol po značených cestách, buď po asfaltové silničce anebo strmějším výstupem podél sloupů s elektrickým vedením.

Výhledy z vrcholu[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]