Kiseng

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kiseng(1910)
Kiseng(Japonská okupace Koreje)

Kiseng zvané také ginjŏ (korejsky:기녀) byly korejské profesionální společnice a někdy prostitutky.[1] Obvykle bavily členy vládnoucí třídy jangban a krále.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se kiseng objevují v dobách dynastie Korjo (918-1392). Vyžadovalo se po nich, aby plnily nejrůznější funkce. Mnoho z nich pracovalo u dvora, ale vyskytovaly se po celé zemi. V některých případech pracovaly ve vojenských táborech. Kiseng byly pečlivě cvičeny ve výtvarném umění, poezii a próze. Jejich talent však byl často kvůli nízkému sociálnímu statusu ignorován. Kromě zajišťování zábavy se věnovaly také zdravotní péči a vyšívání.

Kiseng hrály také důležitou roli v období dynastie Čoson. V některých z nejstarších či nejpopulárnějších korejských příběhů, jako třeba Čchun jang džŏn, účinkují kiseng jako hlavní hrdinky. Nejznámější kiseng byla v 16. století Hwang Čin-I.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kisaeng na anglické Wikipedii.

  1. KIM, Nam-joong. Around the world, money follows sex. koreajoongangdaily.joinsmsn.com. Joongang Daily, 2011-08-20. Dostupné online [cit. 2013-04-12]. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]