Kempfova věž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kempfova věž
Základní informace
Souřadnice
Map
Technické informace
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kempfova věž je bývalá rozhledna, která stála na hoře Krudum (na některých mapách také Chrudim) ve výšce 835[1] m v těžce přístupné krajině na západ od Horního Slavkova, na území dnešní CHKO Slavkovský les. Rozvaliny bývalé rozhledny se nacházejí na východním vrcholku hory. Hora je opředena množstvím záhad a pověstí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zásluhu na její výstavbě měla loketská pobočka německého vlastivědného spolku Eghalanda Gmoi, založená v roce 1931. Vystavěli 10 m vysokou kamennou věž s cimbuřím, připomínající hradní věž. Byla otevřena 11. září 1932 a věnována slavkovskému rodáku Andreasi Kempfovi, který žil v nedalekém Třídomí. Stal se lékařem a posléze vrchním lékařem na akademii ve Vídni. Zemřel jako vážená osobnost 1929. V roce 1931 vydává Dr. Ing. Anthon Thun (majitel porcelánky v Lokti) sbírku Kempfových próz věnovaných kraji pod Krudumem. Výtěžek z prodeje knihy se stal hlavním zdrojem financí právě na postavení rozhledny. Po druhé světové válce přestala být rozhledna udržovaná a v 70. letech se rozpadla.

Nová rozhledna[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 (oficiální otevření 15. října 2008) byla na vrcholu zpřístupněna nová rozhledna.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 5 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. 
  2. Rozhledna Krudum (Chrudim) [online]. Rozhlednovým rájem - rozhledny České republiky [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]