Kaple svatého Františka Serafinského (Velká Jesenice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Františka Serafinského ve Velké Jesenici
Kaple svatého Františka Serafinského
Kaple svatého Františka Serafinského
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
VikariátNáchod
FarnostČeská Skalice
ZasvěceníFrantišek z Assisi
Architektonický popis
Stavební slohnovorománský
Výstavba1868
Další informace
Kód památky10856/6-5881 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Františka Serafinského je římskokatolická kaple v obci Velká Jesenice, na vrchu Varta nad obcí. Je postavena v novorománském slohu ve tvaru půlelipsy a čelem je orientována k vesnici. Od roku 1995 je chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

Vrch Varta je v některých knihovních záznamech i na starých mapách nazýván u sv. Františka. Správné a nejstarší pojmenování je „Na Vartě“. Zdaleka viditelná výšina se stromy a kaplí je dominantou obce a v minulosti sloužila i jako vojenská hláska. Kaple je od roku 2004 je součástí znaku a vlajky obce Velká Jesenice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1820 byl na vrchu vztyčen dřevěný kříž s dvojitými kovovými rameny (symbol Staroslovanské církve) na památku kněze Nikolaje Hradeckého, který byl v roce 1645 zastřelen ze msty statkářem z Roztok. Podle jedné verze zde, podle druhé v Rudlantě za současnou Volovkou na tehdy jediné cestě mezi Velkou Jesenicí a Zvolí.

V roce 1868 byla místo kříže postavena kaple se staroslovanským křížem. Kapli vysvětil farář Jan Evangelista Havelka za asistence kněze Ignáce Budiny a místního kaplana Václava Uhlíře. Kaple byla opravena v letech 1974-1975 a znovu v roce 2008.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-03-08]. Identifikátor záznamu 121289 : Kaple sv. Františka. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]