Kalamos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kalamos
Kalamos
Kalamos
StátŘeckoŘecko Řecko
• krajJónské ostrovy
• reg. jednotkaLefkada
• obecLefkada
• obecní jednotkaKalamos
• komunitaKalamos
• sídla2
Topografie
Rozloha25 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholVouni (754 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel496 (2011[1])
Hustota zalidnění19,8 obyv./km²
Používané jazykyřečtina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalamos (řecky Κάλαμος, rákos) je hornatý řecký ostrov v Jónském moři, patřící mezi Jónské ostrovy, pod decentralizovanou správou Peloponésu, Západního Řecka a Jónských ostrovů, v regionální jednotce Lefkada. Leží východně od ostrova Lefkada, v blízkosti řecké pevniny. Rozloha ostrova je 25 km2. Nejvyšší hora na ostrově se tyčí 754 metrů nad mořem.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Kalamos, přístav Kalamos

Skalnatý ostrov je divoký, zčásti porostlý borovými lesy, na jihu byla pěstována vinná réva a olivy. Ostrov Kalamos je plný malých, převážně oblázkových pláží, k nimž je přístup hlavně od moře.  V blízkosti přístavu Kalamos jsou pláže Myrtia a Asproyiali, zatímco dále na jih jsou Agriapidia, Pefkoi a Kefali s Kedros, Alexaki, Kípoi a Trachilos na západ. Ostrov také má některé zajímavé jeskyně.[2]

Obyvatelstvo a osídlení[editovat | editovat zdroj]

ostrov Kalamos

Podle sčítání lidu v roce 2001 na ostrově žilo 543 stálých obyvatel ostrova, v roce 2011 496[1], v létě se počet obyvatel zvyšuje o návštěvy turistů.

Nejhustěji je osídlen přístav Kalamos (454)[1] na východním pobřeží ostrova. Z přístavu je spojení trajekty z ostrova do přístavu Mytikas na pevninské části Řecka.

Epikosi (42)[1] na západě ostrova je vedle Kalamosu druhá obydlená obec na ostrově. Je zde přístav pro menší lodě.

Obec Kefali, také známá pod benátským názvem Porto Leone, byla opuštěna po zemětřesení v r. 1953. Zdejší kostel je stále v provozu.

Zemětřesení v roce 1953 zničilo zásobárny vody a kanalizaci. Na počátku 90. let 20. století byla kanalizace opravena a přestavěna tak, aby každá stavba na ostrově měla přístup k pitné vodě. Kalamos až do nedávné doby byl jeden z mála ostrovů, které neměly stálý přísun elektrické energie. V současné době je tento problém zcela vyřešen. Modernizovány byly také silnice a stezky pro chodce, všechny obydlené části ostrova jsou dopravně dostupné.

Na ostrově jsou dva supermarkety, škola, zdravotní klinika, pošta, pekárna a několik barů a restaurací. Nejbližší vysoká škola a střední škola se nachází v regionální jednotce Aetolia-Akarnania, ale většina žáků navštěvuje školy v Nydri na Lefkadě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První známky lidského osídlení pocházejí z období neolitu, poté z období mykénské kultury. Z helénistické éry pochází zřícenina hradu Xylokastro se systémem obranných věží. Dohled nad úžinou v pozdní římské době zajišťoval hrad osadami Kalamos a Episkopi. V době po pádu byzantské říše a během 16. a 18. století představovali problém piráti. V průběhu větší části 18. století byl ostrov spravován Benátčany, od roku 1807 byl ve správě Francie. Za revoluce za řeckou nezávislost v roce 1821 ostrov pod britskou správou poskytl ochranu rodinám bojovníků za nezávislost (Georgios Karaiskakis, Tzavelas, Lepeniotis a Varnakiotis). Kalamos byl spolu s ostatními ostrovy v Jónském moři v roce 1864 přičleněn k Řecku.[3] http://www.kalamosisland.gr/en/history/

Kostely a památky[editovat | editovat zdroj]

Cesta z Kalamos do Episkopi vede dolů k pláži Ayios Konstantinos, kde je soukromý kostelík zasvěcený Ayiosovi Donatosovi, svatému vyskytujícímu se v oblasti Jónských ostrovů. Je postaven z kamene, se střechou z keramických dlaždic.

Ayios Ioannis, který je jedním z nejstarších kostelů na ostrově, je téměř kompletně zničen. Plaketa stále s nápisem (1648) ode dne, kdy byl kostel s největší pravděpodobností postaven.

Další kostely na ostrově jsou Ayios Minas, a Ayios Georgios na hřbitově.[4]

Kastromonastiro (v překladu hrad, klášter) se nachází v blízkosti Episkopi. Zachovány jsou pouze ruiny vysokých kamenných zdí s krásnými interiérovými oblouky. Říká se, že zde byla pohřbena Zoe Dimiski, matka Georgiose Karaiskakise (1780-1827), bojovníka za řeckou nezávislost.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d počet obyvatel obce dle. www.statistics.gr [online]. [cit. 2022-05-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-10-16. 
  2. ADMINISTRATOR. EPISKOPI port and beach in KALAMOS ISLAND (LEFKADA). www.all4yachting.com [online]. [cit. 2016-10-26]. Dostupné online. 
  3. Kalamos Island, Island of the Ionian Sea, Greece. www.kalamosisland.gr [online]. [cit. 2016-11-03]. Dostupné online. 
  4. KALAMOS (Island) IONIAN ISLANDS - GTP. KALAMOS (Island) IONIAN ISLANDS - GTP. Dostupné online [cit. 2016-10-26]. (anglicky) 
  5. Archaeological places of Kalamos. www.lefkada.gr [online]. [cit. 2016-10-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]