Kala lagaw ya

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kalaw Lagaw Ya
RozšířeníAustrálieAustrálie Austrálie (Ostrovy Torresova průlivu)
Počet mluvčíchasi 957
Klasifikace
Písmolatinka'
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3mwp
Ethnologuemwp
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kala lagaw ya je tradiční domorodý jazyk Ostrovanů z Torresova průlivu, což jsou domorodci blízcí Papuáncům a Aboridžincům, kteří žijí na ostrovech v Torresově průlivu (mezi Queenslandem a Novou Guineou). Na mnoha ostrovech byl nahrazen kreolštinou Torresovy úžiny.

Před evropskou kolonizací jazyk kala lagaw ya sloužil jako lingua franca v oblastech Austrálie a Nové Guiney v blízkosti Torresova průlivu a jazykem mluvili i někteří Aboridžinci a Papuánci. Vznikla také zjednodušená forma a pidžin vycházející z tohoto jazyka.

Klasifikace[editovat | editovat zdroj]

Kala lagaw ya se obvykle řadí do jazykové rodiny pama-nyunganských jazyků, což je velká jazyková rodina zahrnující většinu domorodých jazyků Aboridžinců. Jazyk kala lagaw ya byl ale silně ovlivněn také některými jazyky ze skupiny papuánských jazyků a také austronéskými jazyky.

Jazyk urradhi, nejbližší pama-nyunganský má s jazykem kala lagaw ya společnou jen okolo 5 % slovní zásoby, zatímco s papuánským jazykem meriam je to okolo 40 %. Proto se také tento jazyk řadí do jedné z rodin papuánských jazyků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kalaw Lagaw Ya na anglické Wikipedii.