Křížová cesta (Horní Čermná)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta na Mariánské hoře
Křížová cesta na Mariánské hoře u Horní Čermné
Křížová cesta na Mariánské hoře u Horní Čermné
Základní informace
Typkřížová cesta
Počet zastavení14
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Horní Čermné na Orlickoústecku se nachází přibližně 1,5 kilometru jihozápadně od obce na Mariánské hoře.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křížová cesta v Horní Čermné je tvořena čtrnácti zděnými výklenkovými kaplemi. Ty byly postaveny roku 1886 do půlkruhu před poutním kostelem Narození Panny Marie. Současně s jejich výstavbou byla vysázena dvojitá lipová alej. Křížová cesta byla zřízena nákladem 1.200 zl. a byla posvěcena 26. září 1886.

Roku 1995 byly kapličky zrekonstruovány dolnočermenskou farností nákladem 167.900 Kč.

Poutní místo[editovat | editovat zdroj]

Roku 1857 byl na Mariánské hoře postaven pískovcový sloupek s obrázkem Panny Marie Zellenské. Poblíž byla roku 1864 postavena kaple, která byla roku 1875 přestavěna na kostel. Z původní kaple zůstal presbytář. Světitelem byl bývalý čermenský farář, poté vikář Josef Tupec z České Třebové. Roku 1865 byl postaven malý patrový domek o čtyřech místnostech, ve kterém bydlel zakladatel a správce Mariánské hory Leopold Fiala. Farnost roku 1872 přistavěla další domek, který byl roku 1876 zvýšen o patro a současně zde byla povolena hostinská koncese.

Oprava poutního místa proběhla v 90. letech 20. století. Lipové aleje byly ozdraveny a dosázeny roku 1996. Pískovcový sloupek s obrázkem Panny Marie Zellenské je umístěn před hlavním oltářem.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]