Juta Saská (1223)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o dánské královně. O matce dánské královny Anežky Braniborské pojednává článek Juta Saská (1240).
Juta Saská
Narození1223
PohřbenaNěmecko
PotomciŽofie Eriksdotter Dánská, Ingeborg Dánská, Juta Dánská, Agnes Dánská, Christof Eriksson, Knut Eriksson a Sophie
OtecAlbrecht I. Saský
MatkaAnežka Babenberská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Juta Saská, také Judita (dánsky Jutta af Sachsen, 1223?– po roce 1250, před rokem 1267) byla jako manželka dánského krále Erika Plogpenninga dánskou královnou v letech 1241–1250.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako druhé dítě saského vévody Albrechta I.rodu Askánců a jeho první manželky Anežky, dcery rakouského vévody Leopolda VI. Babenberského.

9. října 1239 se provdala za prince Erika, budoucího dánského krále Erika IV. Během bouřlivého manželova panování vládla hradem Skanderborg a zacházela nemilosrdně s nedalekým klášteremØm, konfiskujíc statky a jiné majetky v jeho vlastnictví.

Z manželství s králem Erikem IV. vzešlo šest potomků, dva synové a dcery, oba synové však zemřeli jako nemluvňata. Dvě starší dcery se staly královnami (Švédska a Norska), dvě mladší pak abatyšemi kláštera v Roskilde.

Juta byla dánskou královnou osm let. Po zavraždění svého manžela Erika jeho bratrem Abelem 10. srpna 1250 odjela do Německa a tam se podruhé provdala, a to za hraběte Burgharda VIII. z Rosenburgu. Z tohoto manželství se narodila dcera:

  • Žofie z Querfurt-Rosenburgu († 1325)

V Německu Juta i zemřela a byla zde nepochybně i pochována. Přesné datum jejího úmrtí není známo, uvádí se období po roce 1250 až do roku 1267.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Dánská královna
Předchůdce:
Eleonora Portugalská
12411250
Juta Saská (1223)
Nástupce:
Mechtylda Holštýnská