Jiříkovo vidění (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiříkovo vidění
Základní informace
Původní názevJiříkovo vídění
Země původuČeskoČesko Česko
Žánrydokument
komedie
ScénářMarta Kovářová
RežieMarta Kovářová
Jiří Svoboda
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMarta Kovářová
Jiří Svoboda
Vladimír Špidla
ProdukceGnomon Film
HudbaBudoár staré dámy
Výroba a distribuce
Premiéra2. listopadu 2023
Česká premiéra26. října 2023
DistribuceGnomon Film
Jiříkovo vidění na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiříkovo vídění je český dokumentární film režisérky Marty Kovářové, který sleduje snahu o prosazení konkrétního řešení klimatické krize, jenž navrhuje otec režisérky, materiálový fyzik Jiří Svoboda.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Film reflektuje několikaleté snažení režisérky, výtvarnice, pedagožky a aktivistky Marty Kovářové a jejího otce, materiálového fyzika působícího na Akademii věd v Brně, Jiřího Svobody. Dramaturgicky film vedl dramaturg Jan Gogola, ml., který dramaturgoval desítky českých dokumentárních filmů. Natáčení probíhalo mimo jiné na konferencích OSN o změnách klimatu v Madridu (2019) a Glasgow (2021).[1] Snímek byl vybrán do střihačského workshopu dok.incubator pod pracovním názvem The World of Jiří.[2]

O filmu[editovat | editovat zdroj]

Dokumentární film hravou a interaktivní formou pohledem režisérky a aktivistky Marty Kovářové sleduje donkichotský zápas jejího otce Jiřího Svobody s pozorností politických a společenských elit, které se snaží řešit klimatickou krizi a boj s globálním oteplováním. Ve filmu se rovněž výrazně projevuje dynamický vztah otce a dcery, kteří našli společný průnik osobních hodnot a snah. Marta jako zpěvačka brněnské skupiny Budoár staré dámy do filmu zapojuje také tvůrčí potenciál této skupiny, se kterou složí nové skladby, včetně protest songu Climatic Lament. Společně s hlavními protagonisty se podíváme do domácnosti Svobodových, ale také na klimatické konferenci OSN o změně klimatu v Glasgow.

Citát[editovat | editovat zdroj]

Cítila jsem jako svoje poslání natočit film, který by mohl rozproudit širší diskusi nejen o otcově konceptu, ale i o tom, co naše putování vlastně odkrývá o vztahu moci (lidí) a nemoci (planety). Kde jsou díry a kde limity?! Proč je to tak zaseklé? Nechť film inspiruje diváky k odvaze pro velké činy, přestože se třeba nyní zdají být neuskutečnitelné.
— Marta Kovářová

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Uvedení[editovat | editovat zdroj]

Premiéra[editovat | editovat zdroj]

Snímek měl premiéru na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě v roce 2023, kde získal cenu studentské poroty.[3] Do českých kin byl následně uveden 2. listopadu 2023 společností Gnomon Film.

Ohlasy[editovat | editovat zdroj]

Snímek získal pozitivní recenze zejména pro intimní portrét vztahu dcery a otce, nedogmatičnost a specifický humor.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VŠIANSKÁ, Veronika. Za pár dní je možné zaklepat na celý svět [online]. 2020-01-08 [cit. 2024-01-16]. Dostupné online. 
  2. The World of Jiri - DokIncubator [online]. [cit. 2024-01-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. BODNÁR, Jan. Dokument Jiříkovo vidění oceněn na 27. ročníku MFDF Ji.hlava. GNOMON Production [online]. 2023-10-31 [cit. 2024-01-12]. Dostupné online. 
  4. SPÁČILOVÁ, Mirka. RECENZE: Proč větráš? Půvab donkichotských bojovníků v Jiříkově vidění. iDNES.cz [online]. 2023-11-07 [cit. 2024-01-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]