Jetta (značka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jetta (značka)
Základní údaje
Datum založení2019
Adresa sídlaČchang-čchun, Čína
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový průmysl
Produktyautomobil
Mateřská společnostVolkswagen Group
FAW-Volkswagen
Identifikátory
Oficiální webjetta.faw-vw.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jetta je čínská automobilová značka, kterou v roce 2019 vytvořila skupina Volkswagen se svým partnerem ve společném podniku FAW Group. Volkswagen Jetta je v Číně oblíbeným vozem a model tvoří základ nové společnosti se dvěma dalšími modely SUV, které se připojují k nabídce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jetta býval sedan nižší střední třídy značky Volkswagen, vyráběny od roku 1979. Na čínském trhu se automobil stal natolik oblíbeným, až výrobce použil jeho název pro nově vzniklou značku. Jetta se začala orientovat na mladé zákazníky a vedle sedanu VA3, tedy inovovaného Volkswagenu Jetta, nabídla také dvojici SUV, VS5 a VS7 (prodloužená VS5). Uvedena byla na čínský trh v roce 2019 a navzdory pandemii koronaviru se ukázala jako úspěšná.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BUREŠ, David. Jetta je hit, VW řeší, zda s novou levnou značkou přijít na další trhy. Auto.cz [online]. CZECH NEWS CENTER a.s, 2020-05-25 [cit. 2023-11-03]. Dostupné online. 
  2. FUGLEVIČ, Daniel. VW našel způsob, jak rychle prodat auta, o která Evropa nestojí. Jetta je důkazem. Autorevue.cz [online]. CZECH NEWS CENTER, 2019-12-11 [cit. 2023-11-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]