Jessica Stamová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jessica Stamová
Narození23. dubna 1986 (38 let)
Kincardine
Povolánímodelka
Webwww.jessicastam.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jessica Elizabeth Stamová (* 23. dubna 1986 Kincardine) je kanadská supermodelka. Je vysoká 179 cm a její míry jsou 86,5, 61 a 86,5 cm, má blond vlasy a šedomodré oči.[1]

Vyrůstala ve venkovské věřící rodině s šesti bratry, vystudovala církevní střední školu. Pro modeling ji objevila v zábavním parku Michèle Millerová z agentury IMG Models. V roce 2002 vyhrála soutěž Los Angeles Model Look a začala spolupracovat s fotografem Stevenem Meiselem. V roce 2003 se poprvé dostala na obálku časopisu Vogue.

Byla tváří reklamních kampaní značek Miu Miu, Bulgari, Nina Ricci, Fendi, H&M, Victoria's Secret, Armani, DKNY a CoverGirl. Je po ní pojmenována kabelka Stam bag, kterou navrhl Marc Jacobs. V roce 2007 ji časopis Forbes uvedl mezi patnácti nejlépe placenými modelek světa.[2] Vogue ji zařadil mezi ikonické osobnosti období noughties (první dekáda 21. století), vyznačující se doll face (tvář panenky).[3] Vystoupila v seriálu The Beautiful Life a krátkometrážních filmech Agent Orange a Burning Bright. Působí jako ambasadorka dobročinné organizace PeaceJam.

Jejími partnery byli zpěvák Anthony Kiedis a hokejista Aaron Voros.[4] V roce 2017 porodila dceru, jejímž otcem je herec Brahman Turner.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Modelfact Dostupné online
  2. Forbes Dostupné online
  3. Marie Claire Dostupné online
  4. Hello Magazine Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]