Javor na Hofberku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (chráněný)
Javor na Hofberku
v červenci 2014
v červenci 2014
Druhjavor klen
Acer pseudoplatanus [1]
Evidenční č.102531 (9331)
Ochrana1986
Poloha
KrajKarlovarský
OkresKarlovy Vary
ObecNové Hamry
KatastrNové Hamry
Nadmořská výška815 m n. m.
Souřadnice
Javor na Hofberku
Javor na Hofberku
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Javor na Hofberku je nádherný solitérní památný strom javor klen (Acer pseudoplatanus) s širokou kulovitou korunou a mnoha kosterními větvemi. Kmen je nepatrně vyhnutý, několik metrů vysoký. Strom roste na rozdvojení lesní cesty přibližně 320 m severně od Dvorského vrchu (též Hofberg 839 m n. m.), na jižní straně široké paseky mezi Dvorským vrchem a Čihadlem (897 m n. m.).

Javor klen pod skalkou

Okolo stromu prochází místní modře značena stezka Ruperta Fuchse a vlastní strom se nachází v místě, kde se na zmíněné pasece nacházela Soví huť, založená v 16. století, která patřila mezi nevýznamnější sklárny v Krušných horách.[2] U stromu chybí tabulka památného stromu, najdeme jej však snadno vpravo od cesty, kterou je vedena stezka Ruperta Fuchse mezi informačními panely č. 5 a č. 6. Přestože nedosahuje výjimečných rozměrů, je krásný svým pravidelným vzrůstem. Strom je velmi vitální a zaceluje nejen jizvy po bývalých větvích, ale i okraje dlouhé spáry, která se táhne v délce kmene od prvního rozvětvení až ke kořenům. Výška javoru je 16,5 m, obvod kmene měří 332 cm (měření 2005). Strom je chráněn od roku 1986. Do roku 2006 byl jediným chráněným stromem na Nejdecku. Asi 80 metrů severovýchodně od památného javoru pod malou žulovou skalkou roste další nádherný javor označovaný jako „Javor klen pod skalkou“. Nejedná se o chráněný strom, ale o významný starý strom, který je dokonce o malinko mohutnější a vyšší. Oba javory patří mezi stromy, které svojí vysokou estetickou hodnotou umocňují půvab tohoto jedinečného místa.[3].

Stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz
  2. MICHÁLEK, Jaroslav. Památné stromy Karlovarského kraje. 2. vyd. Sokolov: Muzeum Sokolov, 2014. ISBN 978-80-88017-10-3. S. 67. 
  3. MICHÁLEK, Jaroslav, Okresní muzeum Sokolov, článek v Nejdeckých radničních listech, květen 2002

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]